01 7231 227 (spodnji vrtec) | 01 7232 900 (zgornji vrtec) vrtec.moravce-osjvmo@guest.arnes.si

             

Zdravje v vrtcu

V našem vrtcu se zavedamo, da je zdravje najpomembnejša vrednota v našem življenju, zato smo vključeni v projekt Zdravje v vrtcu, ki poteka v okviru Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Naslov rdeče niti projekta v šolskem letu 2022/2023 je Prihodnost je moja. Izvajali bomo aktivnosti s pomočjo katerih bomo osvajali zdrave navade in spoznavali sebe in druge v različnih okoliščinah. Z raziskovanjem naše okolice bomo spoznavali tudi naše počutje in odnose do predmetov, ljudi in narave. 

Naš cilj je oblikovati zdravo in varno okolje, ki pozitivno vpliva na počutje in zdravje vseh nas. Otrokom želimo privzgojiti navade zdravega življenja. Preko igre in različnih dejavnosti otroke seznanjamo in učimo, kako poskrbeti za svoje zdravje in dobro počutje. Del zdravja je tudi naše počutje v vrtcu. Do dobrega počutja pa pridemo tudi z vrednotami, ki jih živimo. Glavna vrednota v našega vrtca v tem šolskem letu je SODELOVANJE. 

V okviru projekta Zdravje v vrtcu bomo tudi v tem šolskem letu sodelovali z Zdravstvenim domom Domžale. Obiskala nas bo medicinska sestra, ki bo otrokom na igriv način, s pomočjo pravljic in lutk, predala znanje o skrbi za svoje zobke.

Prispevek napisala:

Kristina Klopčič, koordinatorica projekta

 

 
 
 

OKTOBER – MESEC ZDRAVJA

 
V mesecu oktobru smo praznovali številne svetovne dneve v povezavi z zdravjem. Praznovali smo Svetovni dan duševnega zdravja, Svetovni dan umivanja rok, Svetovni dan hoje in Svetovni dan hrane. Zato smo del meseca oktobra posvetili zdravju.
 
Za otroke smo pripravili različne dejavnosti preko katerih so otroci spoznavali kako skrbeti za svoje zdravje in dobro počutje. Za naše duševno zdravje smo poskrbeli z gibalnimi in socialnimi igrami. Otroci so preko gibalnih iger spoznavali, da je gibanje pomembno za naše zdravje in dobro počutje. Glavni cilj socialnih iger pa je bil, da se otroci v skupini počutijo sprejeto in varno.
Svetovni dan hrane smo posvetili zdravi prehrani. S pomočjo pravljic, pesmic, pogovorov in različnih iger so spoznali zdravo prehrano. Otroci so si sami pripravili zdravo malico. Pripravili so si sanda nabodala ali sande solate. Tako so tudi preko rokovanja s hrano razvijali odgovoren in spoštljiv odnos do hrane. 
Svetovnem dnevu hoje so otroci praznovali s krajšimi in daljšimi pohodi. Na pohodih ni manjkalo dobre volje in raziskovanja.
Ob svetovnem dnevu umivanja rok, pa so otroci spoznavali zakaj je pomembno umivati roke in na kakšen način si pravilno umijemo roke. Pri tem smo izvedli različne poskuse, ki so otrokom prikazali kakšno moč imata voda in milo pri boju z bakterijami na naših rokah. Postopek pravilnega umivanja rok pa smo si najprej ogledali in ga nato tudi izvedli.
 
Prispevek napisala:
Kristina Klopčič 

 

Tel: 01 7231 227 (spodnji vrtec)
Tel: 01 7232 900 (zgornji vrtec)
E-pošta: vrtec@osmoravce.si
E-pošta: vrtec.moravce-
osjvmo@guest.arnes.si

Splet: www.vrtec-moravce.si

februar 2023
P T S Č P S N
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728