01 7231 227 (spodnji vrtec) | 01 7232 900 (zgornji vrtec)

             

Zdravje v vrtcu

V našem vrtcu se zavedamo, da je zdravje najpomembnejša vrednota v življenju, zato smo vključeni v projekt Zdravje v vrtcu, ki poteka v okviru Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Naslov rdeče niti projekta v šolskem letu 2023/2024 je »Besede imajo moč«. Naše besede bomo sestavili v zgodbo, ki nam bo ostala v lepem spominu in pomagala skozi življenje in naše zdrave navade.

Program promovira zdravje in je usmerjen v izvajanje aktivnosti, ki ohranjajo in krepijo zdravje v vrtčevskem okolju in izven njega. V okviru programa so organizirana tudi izobraževanja za vzgojitelje in ostale strokovne delavce, ki nudijo strokovno podprte vsebine povezane z zdravjem. Izpostavljeni so predvsem dobro počutje, ustvarjalnost, izmenjava dobrih praks in sodelovanje s strokovnjaki NIJZ.

Naš cilj je oblikovati zdravo in varno okolje, ki pozitivno vpliva na počutje in zdravje vseh nas. Preko igre in različnih dejavnosti otroke seznanjamo in učimo, kako poskrbeti za svoje zdravje in dobro počutje.

V okviru projekta Zdravje v vrtcu bomo tudi v tem šolskem letu sodelovali z Zdravstvenim domom Domžale. Obiskala nas bo zobna asistenta, ki bo otrokom na igriv način, s pomočjo pravljic in lutk, predala znanje o skrbi za svoje zobe.

 

Prispevek napisala: Jerneja Dimc, koordinatorka projekta Zdravje v vrtcu

SVETOVNI DAN ZDRAVJA, 7. APRIL

7. aprila obeležujemo svetovni dan zdravja. Vsi si zaslužimo živeti zdravi v varnem in zdravem okolju, imeti dostop do zdravstvenih storitev, biti zdravstveno pismeni in živeti svobodno ne glede na to, kdo smo in kje živimo. Imeti možnost, da se samostojno odločamo o svojem zdravju.

Vsi skupaj in vsak posebej lahko pomembno prispevamo k uresničevanju lastne pravice do zdravja in ustvarjanju boljšega sveta za vse. K dobremu in zdravemu počutju pa smo prispevali tudi zaposleni in otroci našega vrtca. Svetovni dan zdravja smo kot sodelujoči v projektu Zdravje v vrtcu obeležili na različne načine. Nekateri so celoten mesec april posvetili temi dobrega počutja, spoznavali zdravo in nezdravo prehrano, pozitivna in negativna čustva; drugi pa so poudarek na zdravju izrazili z zdravim obrokom v naravi, hitro hojo, razgibavanjem, dobro higieno rok in še bi lahko naštevali.

Zavedamo se, kako pomembno je naše zdravje, zato se nanj radi spomnimo vsak dan.

Prispevek napisala: Jerneja Dimc, koordinatorka projekta Zdravje v vrtcu

21. 3. 2024 SVETOVNI DAN DOWNOVEGA SINDROMA

21. marec je izbran za dan Downovega sindroma, saj ta datum simbolno izraža genetsko posebnost tega sindroma – dodaten kromosom na 21. paru kromosomov v vsaki človeški celici. Ta dan zaznamujemo po številnih državah sveta in že vrsto let se jim pridružuje tudi Slovenija. Razpoznavni znak tega dne so pisane, različne nogavice, ki opozarjajo, da so ljudje, ki živijo na Zemlji, raznoliki, zato so raznolike tudi njihove potrebe. Vzrok za Downov sindrom je genetska napaka – najpogosteje trisomija 21. kromosoma – namesto dveh parov kromosomov ima oseba z Downovim sindromom tri.

Ker kot vrtec sodelujemo v projektu Zdravje v vrtcu, smo omenjeni dan obeležili tudi mi. 21. 3. 2024 smo prav vsi imeli pisane nogavičke. Različne nogavice, ker smo si med seboj različni tudi mi vsi.

Prispevek napisala: Jerneja Dimc, koordinatorka projekta Zdravje v vrtcu

Moji beli zobki

Moji beli zobki, moji beli zobki

kakor sneg se svetijo.

Moji beli zobki, moji beli zobki

se kar sami smejejo.

 

Se venomer bleščijo,

nikoli ne bolijo,

ker jih vsak dan čistim,

jaz že vem zakaj.

 

Ko mlečni zob izgubim,

ga miški podarim:

Izvoli Sapramiška, pa novega mi daj.

 

Moji beli zobki, moji beli zobki

kakor sneg se svetijo.

Moji beli zobki, moji beli zobki

se kar sami smejejo.

 

Ustno zdravje je neločljiv del splošnega zdravja in pomemben dejavnik kakovostnega življenja. Pri ohranjanju in krepitvi ima ključno vlogo lastna skrb zanj.

Cilj svetovnega dneva ustnega zdravja, ki ga obeležujemo 20. 3., je opolnomočiti ljudi za zagotavljanje dobrega ustnega zdravja. Aktivnosti, ki se izvajajo na ta dan, pomagajo zmanjševati bolezni v ustni votlini, zato smo z različnimi dejavnostmi in pogovorom pripomogli k dobri higieni ust in zob, ter k njej spodbudili tudi otroke našega vrtca.

 

Prispevek napisala: Jerneja Dimc, koordinatorka projekta Zdravje v vrtcu

Tel: 01 7231 227 (spodnji vrtec)
Tel: 01 7232 900 (zgornji vrtec)
E-pošta: vrtec@osmoravce.si
Splet: www.vrtec-moravce.si

junij 2024
P T S Č P S N
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Dostopnost