01 7231 227 (spodnji vrtec) | 01 7232 900 (zgornji vrtec) vrtec.moravce-osjvmo@guest.arnes.si

             

Program dela za projekt EKO VRTCA v letošnjem vrtčevskem letu 2022/2023

Projekti, dejavnosti in izbrani natečaji so zajeti iz danega programa, ki je objavljen na spleti strani (https://ekosola.si/). V letošnjem vrtčevskem letu bomo izvedli naslednje dejavnosti:

PODNEBNE SPREMEMBE IN BIOTSKA PESTROST

Pri podprojektu je pomemben neposreden stik z naravo, zaznavanje podnebnih sprememb in raznolikosti biotske pestrosti – predvsem lokalno.

V okviru projekta se lahko vključite v podnebni tek.

Pri delu si lahko pomagate s publikacijami, objavljenimi na spletu ekosola.si:

ENERGIJA – ODPADKI – TRAJNOSTNA MOBILNOST

Vrtec s programom opredeli aktivnosti in oblike varčevanja z energijo. Podrobnejšo temo in način izvedbe določi vrtec sam. Ozaveščanje o učinkoviti rabi energije, varčevanje z energijo, aktivnosti določi vrtec sam. 

 

EKODETEKTIVI

Vzpostavili bomo skupino otrok, ki se bo ozaveščala o energetsko učinkoviti uporabi. Vsak otrok bo narisal simbole, ki bodo označevali ugašanje vode, varčno uporabo brisačk in ugašanje luči. Nato bomo simbole razdelili po vrtčevskih igralnicah in s tem ozaveščali vse obiskovalce vrtca o varčni rabi energije.

 

ŽIVETI S PODNEBNIMI  SPREMEMBAMI

Gre za problemski pristop načina seznanjanja z življenjskimi problemi, ki se pričnejo že v predšolskem obdobju. V pomoč pri izvedbi aktivnosti je pripravljen priročnik na temo “ŽIVETI S PODNEBNIMI SPREMEMBAMI IN SPREMINJATI SEBE”, ki je v jedrnati obliki povezuje vzgojitelje, starše s skupnim ciljem doseganja vzgojnih vrednot, da skozi izkustveno učenje dosežemo postavljanje temeljnih odnosov do okolja. 

 

  1. c) Projekti/natečaji:

ZNANJE O GOZDOVIH – LEAF

Z otroki obiskujemo gozd, ga raziskujemo in se v njem igramo. Otroke pri projektu ozaveščamo o gozdovih in njihovi vlogi.

 

EKOBRANJE ZA EKOŽIVLJENJE

Otrokom pripovedujemo pravljice in zgodbe z eko vsebino in jih s tem ozaveščamo h primernemu odnosu do narave in živih bitij.

 

NE ZAVRZI OBLEK, OHRANI PLANET!

Otroke navajamo in ozaveščamo o odgovorni uporabi oblačil na različne načine – z ustvarjanjem, oblikovanji plakatov, risb …

 

  1. d) EKOSKLADOVNICA

Strokovni delavci objavljajo postopke izdelave/ustvarjanje določenega izdelka in ga objavijo na ekoportalu v ekoskladovnici, kjer so primeri dobrih praks objavljeni in vidni vsem.

 

Eko koordinatorici: Tanja Cerar in Ana Gerčar.

Tel: 01 7231 227 (spodnji vrtec)
Tel: 01 7232 900 (zgornji vrtec)
E-pošta: vrtec@osmoravce.si
E-pošta: vrtec.moravce-
osjvmo@guest.arnes.si

Splet: www.vrtec-moravce.si

februar 2023
P T S Č P S N
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728