01 7231 227 (spodnji vrtec) | 01 7232 900 (zgornji vrtec) vrtec.moravce-osjvmo@guest.arnes.si

             

Zdravje v vrtcu

 

V našem vrtcu se zavedamo, da je zdravje najpomembnejša vrednota v našem življenju, zato smo vključeni v projekt Zdravje v vrtcu, ki poteka v okviru Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Naš cilj je oblikovati zdravo in varno okolje, ki pozitivno vpliva na počutje in zdravje vseh nas. Otrokom želimo privzgojiti navade zdravega življenja. Preko igre in različnih dejavnosti otroke seznanjamo in učimo, kako poskrbeti za svoje zdravje in dobro počutje.

 

Zdrava prehrana

Ker je za naše zdravje pomembna zdrava prehrana, skozi celo leto otroke navajamo na zdravo in raznoliko prehrano ter primerno kulturo prehranjevanja. Otroci se po svojih zmožnostih vključujejo in sodelujejo pri pripravi obrokov. Omogočimo jim, da imajo pri posameznih obrokih na razpolago dovolj časa. Velik poudarek namenjamo tudi uporabi vljudnostnih izrazov ter urjenju veščin pri uporabi jedilnega pribora. Preko celega dneva imajo otroci na voljo za pitje vodo in nesladkan čaj, med posameznimi obroki pa imajo na razpolago tudi različno sezonsko sadje in zelenjavo. Za otroke večkrat pripravimo različne tematske delavnice, pri katerih otroci spoznavajo zdravo prehrano in zakaj je hrana pomembna za naše telo in zdravje.

 

Osebna higiena

Osebna higiena vpliva na krepitev zdravja in preprečevanje nalezljivih bolezni, zato otroke celo leto seznanjamo o pomembnosti osebne higiene. Navajamo jih na redno in pravilno umivanje rok in obraza, ter na uporabo papirnatih robčkov za brisanje noskov. V pomoč pri učenju pravilnega umivanja rok nam je film Čiste roke in obisk medicinske sestre, ki otroke dodatno spodbudi pri skrbi za osebno higieno.

 

Zobozdravstvena vzgoja

V sodelovanju z Zdravstvenim domom Domžale v vseh skupinah vrtca izvajamo Zobozdravstveno vzgojo. V vsako skupino pride, enkrat do trikrat letno, zobna asistentka, ki s pogovorom, pravljicami in didaktičnimi igrami, otroke ozavešča o pomembnosti zdravih zob, in kako skrbimo za zdrave zobe. S pomočjo lutk in z deklamacijo otrokom prikaže pravilno čiščenje zob. Otroci imajo tudi sami možnost, da se preizkusijo pri umivanju zob lutkam in sebi, pri tem pa jih usmerja zobna asistentka. Za zdrave zobe v vrtcu skrbimo tudi s splakovanjem zob po jedi, pitjem vode in uživanjem trdega sadja in zelenjave.

 

Gibanje

Ker je gibanje osnova za otrokov celostni razvoj, imamo skozi celo šolsko leto velik poudarek na gibanju. Gibanje vnašamo v vsakodnevne dejavnosti in ga povezujemo z ostalimi področji  kurikuluma. Vsakodnevno izvajamo Gibalne minutke za zdravje. Kadar nam dopušča vreme, se odpravimo na sprehod ali pa se igramo na igrišču. Sprehode otrokom popestrimo s tekom, poskakovanjem in raziskovanjem narave. Otroci od drugega leta dalje sodelujejo v športno-gibalnem programu Mali sonček. Otrokom gibalne dejavnosti pripravimo tudi v vrtčevski telovadnici.

 

Duševno zdravje

Zavedamo se, da ima duševno zdravje velik vpliv na naše življenje, zato v skupinah ustvarjamo varno, zdravo, prijazno okolje, ki je spodbudno za otrokov razvoj in vpliva na pozitivne medsebojne odnose. Pozitivne medsebojne odnose krepimo z različnimi socialnimi igrami, pri katerih se otroci povezujejo, sodelujejo in spoznavajo drug drugega. Veliko pozornost namenjamo tudi čustvom, ki jih otroci spoznavajo preko slikanic. Z masažami, sprostitvenimi igrami in vizualizacijskimi zgodbami pa skrbimo za našo sprostitev.

 

Varnost v prometu

Otroke učimo, da je del našega zdravja tudi skrb za našo prometno varnost. S prometno vzgojo se otroci spoznavajo in se učijo, kako biti varen udeleženec v prometu. Pri tem nam pomaga tudi policist, ki se enkrat letno z nami odpravi na sprehod. Tekom leta sodelujemo v različnih preventivnih akcijah, ki jih organizira Javna agencija Republike Slovenije za varnost v prometu. Otroci drugega starostnega obdobja pa sodelujejo v projektu Pasavček, kjer skozi igro in preko različnih aktivnosti pridobivajo znanje o varnem ravnanju v prometu in uporabi varnostnega pasu.

 

Narava in varovanje okolja

Na naše zdravje ima velik vpliv tudi narava. V vseh letnih časih veliko časa preživimo v naravi, kjer otroci spoznavajo, raziskujejo in doživljajo naravo. Preko dejavnosti in igre otroci spoznavajo rastline, živali in njihov pomen za naše okolje. Kako ohranjati čisto naravo, pa otroci spoznavajo in se učijo preko projekta EKO vrtec.

 

Varno s soncem

V mesecu maju začnemo posvečati pozornost varnemu gibanju na soncu. Otroke in starše seznanjamo, zakaj je pomembna zaščita pred UV sevanjem, ter na kakšen način se lahko zaščitimo. V tistih najbolj sončnih in vročih dneh našo ustaljeno dnevno rutino spremenimo. Aktivnosti na prostem prilagodimo uri, ki je še primerna za gibanje na soncu. Na igrišču pa otroke spodbujamo, da se igrajo v senci.

 

Koordinatorka projekta:

Kristina Klopčič

Tel: 01 7231 227 (spodnji vrtec)
Tel: 01 7232 900 (zgornji vrtec)
E-pošta: vrtec@osmoravce.si
E-pošta: vrtec.moravce-
osjvmo@guest.arnes.si

Splet: www.vrtec-moravce.si

junij 2022
P T S Č P S N
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930