01 7231 227 (spodnji vrtec) | 01 7232 900 (zgornji vrtec) vrtec.moravce-osjvmo@guest.arnes.si

             

Zdravje v vrtcu

V našem vrtcu se zavedamo, da je zdravje najpomembnejša vrednota v našem življenju, zato smo vključeni v projekt Zdravje v vrtcu, ki poteka v okviru Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Naslov rdeče niti projekta v šolskem letu 2022/2023 je Prihodnost je moja. Izvajali bomo aktivnosti s pomočjo katerih bomo osvajali zdrave navade in spoznavali sebe in druge v različnih okoliščinah. Z raziskovanjem naše okolice bomo spoznavali tudi naše počutje in odnose do predmetov, ljudi in narave. 

Naš cilj je oblikovati zdravo in varno okolje, ki pozitivno vpliva na počutje in zdravje vseh nas. Otrokom želimo privzgojiti navade zdravega življenja. Preko igre in različnih dejavnosti otroke seznanjamo in učimo, kako poskrbeti za svoje zdravje in dobro počutje. Del zdravja je tudi naše počutje v vrtcu. Do dobrega počutja pa pridemo tudi z vrednotami, ki jih živimo. Glavna vrednota v našega vrtca v tem šolskem letu je SODELOVANJE. 

V okviru projekta Zdravje v vrtcu bomo tudi v tem šolskem letu sodelovali z Zdravstvenim domom Domžale. Obiskala nas bo medicinska sestra, ki bo otrokom na igriv način, s pomočjo pravljic in lutk, predala znanje o skrbi za svoje zobke.

Prispevek napisala:

Kristina Klopčič, koordinatorica projekta

5. maj – mednarodni dan higiene rok – »Ohranimo življenja: očistimo roke«

Vsakoletno ozaveščanje o higieni rok ima pomembno vlogo pri izboljševanju in osvojitvi najboljših praks preprečevanja in obvladovanja okužb ter preprečevanja širjenja nalezljivih bolezni. Higiena rok je postala je nepogrešljiv del našega vsakdana, postala je dejanje, ki rešuje življenja.

Mednarodni dan higiene rok smo obeležili z dejavnostmi, ki spodbujajo higieno rok v največji meri. Z otroki smo si ogledali različne video posnetke, ki ponazarjajo pravilno umivanje rok, se naučili pesmico, ki nas vodi, da dlani res temeljito umijemo (Pesmica o traktorju), naredili poskus z vodo, milom in poprom in se pogovarjali, kako lahko sami, tako odrasli kot otroci, najbolj pripomoremo k čistoči in higieni svojih rok.

Prispevek napisala: Jerneja Dimc

_autotone

_autotone

»Zdrava življenjska okolja lahko spremenijo življenja ljudi.«

7. aprila 2023 smo v vrtcu obeležili svetovni dan zdravja. Osredotočili smo se naše zdrave življenjske navade, gibanje, prehrano in našo prihodnost. Krepili smo medosebne odnose, se sprostili in občutili zadovoljstvo in veselje ob gibalnih igrah.

Izvajali smo aktivnosti, katerih cilj je dobro počutje in zdravje vseh; otrok in zaposlenih. Podali smo se na pohod do ribnikov, telovadili, hodili po čutni poti, izdelali zabavne sadne in zelenjavne krožnike, ponovili pravilen postopek umivanja rok in še veliko več.  Zavedamo se, da če bomo skrbeli za svoje zdravje, bomo lahko skrbeli tudi za zdravje drugih.

Prispevek napisala: Jerneja Dimc, koordinatorka projekta Zdravje v vrtcu

Svetovni dan ustnega zdravja

Dne 20. 3. 2023 obeležujemo Svetovni dan ustnega zdravja.

Ustno zdravje je neločljiv del splošnega zdravja in pomemben dejavnik kakovostnega življenja. Pri ohranjanju in krepitvi ima ključno vlogo lastna skrb zanj.

Tudi v našem vrtcu smo dan primerno obeležili in pozornost namenili našemu nasmehu in zdravim zobkom. Obiskala nas je zobna asistentka z zdravstvenega doma Domžale. Prebrala nam je pravljico in s seboj prinesla plišaste prijatelje, katerim smo umivali zobe. Otrokom smo pripravili različne dejavnosti, povezane s higieno in rednim umivanjem zob in se pogovarjali  o primerni in neprimerni prehrani, ki vpliva na zdrave in močne zobe.

Zdrav nasmeh je uspeh!

Prispevek zapisala: Jerneja Dimc, koordinatorka projekta Zdravje v vrtcu

 
 

Svetovni dan Downovega sindroma: obujmo pisane nogavice!

21. marec je izbran za dan Downovega sindroma, saj ta datum simbolno izraža genetsko posebnost tega sindroma – dodaten kromosom na 21. paru kromosomov v vsaki človeški celici. Ta dan zaznamujemo po številnih državah sveta in že vrsto let se jim pridružuje tudi Slovenija. Razpoznavni znak tega dne so pisane, različne nogavice, ki opozarjajo, da so ljudje, ki živijo na Zemlji, raznoliki, zato so raznolike tudi njihove potrebe. Vzrok za Downov sindrom je genetska napaka – najpogosteje trisomija 21. kromosoma –, namesto dveh parov kromosomov ima oseba z Downovim sindromom tri.

Dan Downovega sindroma smo obeležili tudi v našem vrtcu. Zares veliko število otrok in zaposlenih, je na ta dan obulo pisane nogavice, v znak podpore osebam z Downovim sindromom.

Prispevek zapisala: Jerneja Dimc, koordinatorka projekta Zdravje v vrtcu

 

OKTOBER – MESEC ZDRAVJA

 
V mesecu oktobru smo praznovali številne svetovne dneve v povezavi z zdravjem. Praznovali smo Svetovni dan duševnega zdravja, Svetovni dan umivanja rok, Svetovni dan hoje in Svetovni dan hrane. Zato smo del meseca oktobra posvetili zdravju.
 
Za otroke smo pripravili različne dejavnosti preko katerih so otroci spoznavali kako skrbeti za svoje zdravje in dobro počutje. Za naše duševno zdravje smo poskrbeli z gibalnimi in socialnimi igrami. Otroci so preko gibalnih iger spoznavali, da je gibanje pomembno za naše zdravje in dobro počutje. Glavni cilj socialnih iger pa je bil, da se otroci v skupini počutijo sprejeto in varno.
Svetovni dan hrane smo posvetili zdravi prehrani. S pomočjo pravljic, pesmic, pogovorov in različnih iger so spoznali zdravo prehrano. Otroci so si sami pripravili zdravo malico. Pripravili so si sanda nabodala ali sande solate. Tako so tudi preko rokovanja s hrano razvijali odgovoren in spoštljiv odnos do hrane. 
Svetovnem dnevu hoje so otroci praznovali s krajšimi in daljšimi pohodi. Na pohodih ni manjkalo dobre volje in raziskovanja.
Ob svetovnem dnevu umivanja rok, pa so otroci spoznavali zakaj je pomembno umivati roke in na kakšen način si pravilno umijemo roke. Pri tem smo izvedli različne poskuse, ki so otrokom prikazali kakšno moč imata voda in milo pri boju z bakterijami na naših rokah. Postopek pravilnega umivanja rok pa smo si najprej ogledali in ga nato tudi izvedli.
 
Prispevek napisala:
Kristina Klopčič 

 

Tel: 01 7231 227 (spodnji vrtec)
Tel: 01 7232 900 (zgornji vrtec)
E-pošta: vrtec@osmoravce.si
E-pošta: vrtec.moravce-
osjvmo@guest.arnes.si

Splet: www.vrtec-moravce.si

september 2023
P T S Č P S N
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
Dostopnost