01 7231 227 (spodnji vrtec) | 01 7232 900 (zgornji vrtec) vrtec.moravce-osjvmo@guest.arnes.si

             

Dnevi evropske kulturne dediščine in Teden kulturne dediščine

 

Vodilni naslov letošnjega projekta je bil Spoznaj? Ohrani! Varuj. in je potekal v času od 26. 9 do 10. 10. 2020. V tem času smo pripravili razstavo Kulturna dediščina, človek in narava v Knjižnici Daneta Zajca Moravče.

Kulturna dediščina je vse okoli nas, pogosto se je sploh ne zavedamo in jo jemljemo kot samoumevno. Da bi otrokom približali tako snovno kot nesnovno dediščino, ki nas obdaja, ter povečali njihovo občutljivost za prepoznavanje, ohranjanje in spoštovanje le-te, smo v skupinah posvetili več časa določenim temam. Svoja spoznanja, doživetja in videnja smo strnili v pregledno razstavo.

Tako so otroci spoznali ljudsko pesem Čuk se je oženil in jo prepevali ob spremljavi kitare, ter sestavili ples v krogu, ki je vseboval elemente folklornega plesa. Na izbrano temo so otroci likovno ustvarjali in si v naravi ogledali življenjski prostor čuka in sove.

V preteklosti, ko so pekli kruh samo doma, so žito mleli v mlinih, kar nam priča tudi ljudska pesem Ob bistrem potoku je mlin. Od spomladi imamo tudi Mlin prijateljstva na Drtijščici, ki so si ga otroci ogledali in poslušali njegov ropot. Ob glasbi pesmi so tudi zaplesali.

Biotsko raznovrstnost so opazovali v naravi in v igralnici ob pomoči opazovalnih lončkov in drugih pripomočkov, spoznali pa so tudi navado ličkanja in rohkanja koruze, saj je bila polenta včasih pogosto na mizi.

V preteklosti so tudi bolezni in druge težave zdravili z naravnimi zdravili, poznavanje zdravilnih zelišč je bilo zelo dobrodošlo. Tako smo tudi otrokom predstavili zdravilna zelišča in jih seznanili z nekaterimi načini njihove uporabe.

V decembru se srečamo z lepo slovensko šego sajenja božičnega žita, ki simbolično kaže na prebujanje novega življenja in napoveduje letino v novem letu.

Da so včasih živeli ljudje drugače kot danes, priča tudi grad Tuštanj v naši bližini, kjer nas je lastnik prijazno sprejel in nam razkazal grajsko dvorišče. V istem času so potovali s konji, zato je bilo usnjarstvo in sedlarstvo pomembna obrt. Otroci so si ogledali delavnico, orodja in materiale, iz katerih so izdelovali potrebne predmete.

Kulturno dediščino Velike planine so nekateri otroci že poznali, ostalim smo jo predstavili s pomočjo pripovedi, slik in knjige. Oblačila pravih planšarjev najdemo danes le še na slikah, se je pa otrokom zdela zelo zanimiva. Podolgovate lesene hiške s polkrožnima zaključkoma na obeh straneh, iz lesa in prav tako krite z lesenimi skodlami, so bile otrokom še posebej všeč, zato so si z veseljem naredili tudi svoje makete. Uporabili smo naravne materiale, storže, strehe pa smo pokrili s koščki lubja. Tudi trniče in pisave so narisali tako, kakor znajo le oni.

Življenje Slovencev je bilo od nekdaj močno povezano z življenjem čebel, saj nam dajejo med in druge čebelje pridelke, ne smemo pa pozabiti na njihovo pomembno vlogo pri opraševanju rastlin. Njihova domovanja so okrašena s panjskimi končnicami, ki so posebnost slovenske ljudske umetnosti. Tudi otrokom so bile končnice zelo všeč, zato so jih z veseljem poustvarili. Izdelali smo si tudi svojo čebelo in se v sen zazibali z Župančičevo pesmijo Ciciban in čebela.

V UNESCO-v seznam kulturne dediščine je vpisana tudi svetovno znana Postojnska jama, v kateri smo po spominu, sliki in besedi občudovali čudovito delo nežive narave – kapnike. Še posebej zanimiva je bila otrokom podzemna železnica, ob pravljici pa so spoznali tudi življenje najbolj znane podzemne živali človeške ribice.

Sodelovale so skupine :

  • Račke (Kristina Klopčič, Patricija Oblak)
  • Čebelice (Ana Gerčar, Ivanka Osolnik Avbelj)
  • Metulji (Nina Puc, Meta Pergar)
  • Gumbki (Joža Žuna, Martina Urbanija)
  • Gumbki (Irena Malovrh, Špela Jemec)

Vodja projekta Irena Malovrh

Tel: 01 7231 227 (spodnji vrtec)
Tel: 01 7232 900 (zgornji vrtec)
E-pošta: vrtec@osmoravce.si
E-pošta: vrtec.moravce-
osjvmo@guest.arnes.si

Splet: www.vrtec-moravce.si

junij 2022
P T S Č P S N
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930