01 7231 227 (spodnji vrtec) | 01 7232 900 (zgornji vrtec) vrtec.moravce-osjvmo@guest.arnes.si

» Ta vremenska poročila,
nič kaj niso uganila.
Kakšno vreme jutri bo …« (ljudska).
Ob spremljavi kitare smo vsak dan na ves glas prepevali pesmice o zimi, da so ti le prišle do ušes babice Zime. Ta nam je prinesla belo snežno odejo, otrokom pa široke nasmehe na obrazu in iskrice v očeh. Ni prave zime brez sneženega moža, zato ga brž naredili in ga poimenovali kar Olaf.
V novo leto pa smo zakorakali tudi z novim koledarjem. Pomembna naloga dežurnega je, da preveri vreme in prilepili sličico vremena na koledar. Na koncu meseca smo prešteli koliko dni je bilo sončnih/oblačnih/deževnih/snežnih – število dni smo ponazorili s stolpčnim diagramom iz lego kock in primerjali velikosti stolpcev med seboj. Veste, kaj smo ugotovili – kar 8 dni je snežilo, super, kajne? Hvala babici Zimi, da nam je omogočila veselje že težko pričakovanih zimskih radosti.

»Na ledenem polju, južnega tečaja,
v črno belih srajcah,..«.
Spoznali pa smo tudi žival, ki je navajeni življenja na mrazu, snegu in ledu – to je pingvin. Prebirali smo enciklopedijo, si ogledali fotografije in dokumentarne filmčke o resničnem življenju pingvinov; kako plavajo, lovijo ribe, skačejo v morje in iz morja, si kradejo mladičke in tudi pretepajo,..
Uživali smo v prebiranju različnih zgodb o pingvinih, jih likovno poustvarili ter »bansali«. Naučili smo se bans: Si že videl kdaj, pingvina piti čaj?
Ogledali smo si tudi predstavo učencev OŠ Jurija Vege z naslovom »Na hladno zimsko noč«. Kljub temu, da so bili dnevi v januarju hladni, nas to ni ustavilo. Večkrat smo se podali v naravo, na sprehode ali igro na igrišču. Če nas je kdaj zazeblo pa smo se stisnili skupaj kot pingvinčki in se ogreli.

Prijetne pozdrave.
Prispevek in fotografije: Tanja Cerar