01 7231 227 (spodnji vrtec) | 01 7232 900 (zgornji vrtec) vrtec.moravce-osjvmo@guest.arnes.si

»1. Ta vremenska poročila nič kaj niso uganila,
kakšno vreme jutri bo al bo lepo al grdo.
2. Žabe kvakajo veselo, jutri bo pa sonce grelo,
če pa jutri lilo bo, kot iz škafa lilo bo.
3. Če bo jutri sonce grelo, v gore pojdemo veselo,
če pa jutri lilo bo pojdemo nazaj domov.« (ljudska)

V mesecu aprilu smo se v Žabicah spoznavali z vremenom in barvami.

Vsak dan smo zabeležili, kakšno vreme je zunaj, označili na vremenski uri in na vremenski koledar prilepili simbol vremena. O vremenu in vremenskih pojavih smo se pogovarjali s pomočjo pravljic, preko igre Vremenski spomin, prepevali pa smo tudi različne pesmi te tematike: Sijaj sijaj sončece, Angina, Gugalnica, Zdaj na nosek, Vremenska poročila ipd. Izvedli smo številne poskuse na to temo in opazovali, kaj se dogaja. Tudi tokrat smo urili spretnosti fine motorike s pomočjo vrvice in slamic – otroci so skozi slamice prepletali vrvico.

Druga tema v tem mesecu pa so bile BARVE – spoznavanje in utrjevanje. Barve smo spoznavali in utrjevali v igralnici med pogovori, preko dejavnosti in tudi na sprehodih – npr. opazovanje cvetlic. Barve smo prirejali, mešali in jih prinesli tudi v telovadnico, kjer smo izvedli barvni poligon. V igralnici sva vzgojiteljici skrili 60 barvnih žogic iz papirja, otroci so jih morali poiskati in uvrstiti v pravilno škatlo. Pogovarjali smo se o tem, kdo nosi rumeno majico, kdo ima na sebi zelene hlače in obute modre copate.

Svetovni dan zdravja smo zabeležili tako, da smo izvedli poskus s poprom in milnico ter s tem spoznali, kako pomembno je temeljito umivanje rok. Tudi postopek temeljitega umivanja rok smo izvedli individualno. Ko so bile naše roke čiste pa smo si narezali banane, dodali gozdne sadeže in jogurt ter si naredili smootie.

Praznike smo obeležili z barvanjem jajc iz stiropora s pomočjo brivske pene in tempera barv, izdelali naravne pirhe – na travniku smo nabrali cvetlice in trave ter jih prilepili na jajce iz kartona. Ob pravljici Zajček Pablo išče jajčka, smo se podali na lov za jajčki. Iskali smo jih na bližnjem travniku in…… Plastična jajčka so imela skriti zaklad – čokoladni jajček. Mmmmmmm. :) Iz vejic smo ustvarili zajčke – otroci so s svojimi spretnimi rokami ovijali volno okoli palice, dodali smo še oči in brke, pa je bil zajček gotov.

Veliko časa smo preživeli zunaj na sprehodih, večkrat smo se sprehodili za Drtijščico, do lovske koče, kjer smo obiskali tudi gozd. Veliko smo prepevali in se igrali.

Lepo vas pozdravljamo otroci skupine Žabice s Karmen in Špelo
Zapisala: Karmen Mihelčič