01 7231 227 (spodnji vrtec) | 01 7232 900 (zgornji vrtec) vrtec.moravce-osjvmo@guest.arnes.si

Novembrske meglene dni smo v skupini Mravljice popestrili s tkanjem in utrjevanjem naših prijateljskih vezi. 13. novembra praznujemo »Svetovni dan prijaznosti«, ki nas spodbuja, da z različnimi in preprostimi dejanji ali pozornostmi polepšamo dan drug drugemu. Pogovarjali smo se, kaj za nas pomeni prijaznost in kako prijaznost vpliva na nas in na druge. Naša ugotovitev je bila, da so najlepše stvari v življenju zastonj – pomoč, pozdrav, objem ali prijazna beseda. Na kamenčke, ki smo jih poimenovali »kamenčki prijaznosti« smo narisali srčke in štiriperesne deteljice in jih pustili ob poti, da bi nekomu polepšali dan. Naučili smo se tudi pesmico z naslovom Prijateljstvo in jo ponazorili z gibi. Lepe in sončne trenutke, smo preživeli z igro in sprehodi v naravi na svežem zraku. Raziskovali in igrali smo se z jesenskimi listi v čudovitih pisanih barvah.
Ogledali smo si t.i. virtualni panj, kjer smo lahko od blizu ogledali panj v naravni velikosti s sati, na katerih so bile fotografije čebel v naravni velikosti. Našli smo matico, trota in čebele delavke ter prepoznavali razlike med njimi.
19. novembra smo obeležili tradicionalni slovenski zajtrk. Pripravili smo pogrinjke s prtički, mleko in kruh, na katerega smo namazali med in maslo. Na koncu smo se posladkali še s slastnim sladkim jabolkom. Spoznali smo, da je hrana, ki je pridelana lokalno, pri bližnjih kmetih, bolj zdrava, saj je sveža ter nima dodatkov za skladiščenje in poudarjanje okusov.
Pričeli smo s prvo filozofsko urico za otroke, ki pomaga pri razvijanju spretnosti mišljenja, umetnosti dialoga in raziskovanju vsakdanjih prepričanj. Z doktorico filozofije in psihoanalitičarko dr. Nino Krajnik, ki vodi filozofske urice, smo vzpostavili prvi stik in se že soočili s prvimi vprašanji, kot na primer »Kaj je prijateljstvo?«
Mesec november se počasi poslavlja in že nas čaka čarobni december, ki se ga že vsi zelo veselimo.

Prispevek napisala:

Metoda Vesel