01 7231 227 (spodnji vrtec) | 01 7232 900 (zgornji vrtec) vrtec.moravce-osjvmo@guest.arnes.si

Ta vremenska poročila
nič kaj niso uganila,
kakšno vreme jutri bo,
al’ bo lepo al’ grdo…

Skozi cel mesec smo spoznavali in opazovali vreme. Naš vremenski koledar se je spreminjal in včasih smo v enem dopoldnevu večkrat zamenjali vremenske znake. Seveda smo se vremenu prilagajali. V lepem vremenu smo bivali na prostem, hodili na krajše in daljše sprehode. Imeli smo pohod za projekt Mali sonček. Igrali in razgibavali smo se na vrtčevskem in šolskem igrišču. Različne gibalne igrice, ki se jih zelo radi igramo, so na popestrile dopoldne, pri tem smo se navajali na upoštevanje pravil, hitro in ustrezno reagiranje in medsebojno sodelovanje. Dež pa nam ni vedno prekrižal načrtov, saj smo vzeli dežnike in pelerina ter se podali na pot. Bilo je zelo zabavno. V slabšem vremenu smo z navdušenjem odšli v našo telovadnico in se dobro razgibali. Igrali smo se z žogami in osvajali osnovne načine gibanja. Žogo smo si podajali, jo kotalili, metali v koš, premagovali ovire… skratka bilo je poučno in veselo.

Travnik, travniške cvetlice in živali smo spoznavali na različne načine. Poslušali smo pravljice na to tematiko, se učili pesmic, gledali smo poučne knjige, najbolj pa smo bili navdušeni na sprehodih, ko smo opazovali cvetoče travnike, poimenovali cvetlice in iskali živali. Tiskanje rož – regrata s tempera barvami in slikanje nam je bilo zelo všeč. Izdelki, ki smo jih ustvarili, so bili zelo lepi in zanimivi.

Na različne zanimive načine, tudi preko igre, smo spoznavali in utrjevali barve. Prepoznavali in nadaljevali smo različne barvne vzorce, kar nam gre že zelo dobro. Tudi šteli smo in spoznavali števila. Spoznavali smo tudi velikostne odnose in prepoznavali, kaj je veliko, majhno oz. večje ali manjše.

Obiskali smo ljudsko knjižnico, kjer nam je knjižničarka Katja pričarala čudovito pravljično urico s predstavo Kamišibaj. Poslušali smo pravljice, pesmice in ugibali slikovne uganke, kar nam je bilo še posebej všeč. Počasi smo zaključili s projektom Pravljični palček. Poslušali smo pripovedovanje otrok in izdelali zanimiv plakat za našo ljudsko knjižnico. Tudi sicer smo poslušali različne pravljice in se veliko pogovarjali. Naši vsakodnevni pogovori so zelo zanimivi, predvsem v jutranjem krogu se navajamo na smiselno pripovedovanje in tudi poslušanje. Ponovno smo se začeli spoznavati angleški jezik in se enkrat na teden učili novih angleških besed in pesmic.

Joga za otroke nam je še vedno zelo všeč in navdušeno sodelujemo pri različnih igrah, kjer se sproščamo in umirjamo. Naučili smo se novih pesmic, plesali, ustvarjali, praznovali rojstni dan in še bi lahko naštevali zanimive dejavnosti. Seveda smo se tudi veliko igrali.

Zapisala: Barbara Mihelčič