01 7231 227 (spodnji vrtec) | 01 7232 900 (zgornji vrtec) vrtec.moravce-osjvmo@guest.arnes.si

Na srečo imamo prijatelje

Tako kot prejšnji mesec smo tudi v tem opazovali spremembe v naravi. Vse je ozelenelo, priča smo bili tudi velikim spremembam v ribniku. Tako je mala kraljična v zgodbi Ga lahko obdržim spoznala življenjski krog žabe. V njej spoznamo malega ljubkega paglavca, ki je po naključju pristal v kozarcu vode. Kraljična se ga je odločila obdržati kot hišnega ljubljenčka vsem nasprotovanjem navkljub. Skoraj čez noč se je spremenil v žabo. Vendar je tudi to ni odvrnilo od tega, da ga/jo obdrži za vedno. Po neprespani noči, ko se je žaba celo noč pogovarjala s svojimi prijatelji v mlaki s svojim značilnim oglašanjem, pa se je mala kraljična le odločila, da vrne žabo v njeno naravno okolje, kamor spada. Zgodba poleg seznanjanja z življenjskim krogom žabe sproži tudi razmišljanje o (varni) navezanosti. Na srečo imamo tudi mi ribnik v bližini, zato smo si paglavce lahko ogledali v živo. Z ogledi bomo nadaljevali tudi v naslednjih tednih ter tako spoznali posamezne stopnje razvoja žabe.
Nadaljevali smo angleško ljudsko pravljico Trije prašički, brezčasna pripoved o vztrajnosti, ki močno vpliva na naše življenje, pri prašičkih pa vpliva tudi na to, kdo preživi in kdo ne. Le zadnji, tretji prašiček, je sezidal dovolj trdno hišo, da je volk kljub vsemu naprezanju ni mogel odpihniti; še več, predvidel je tudi volkov naslednji manever: poskus vdora v hišo skozi dimnik, ki pa se je za volka končal prav klavrno.
V naši skupini je dva tedna združevala teorijo s prakso študentka Ema, ki nam je predstavila svojo avtorsko zgodbo Papiga Kunigunda išče svoje perje. Z njo smo odšli na dolgo potovanje v Afriko, kjer smo spoznali mnoge afriške živali, ki so papigi priskočile na pomoč. Ema je spretno povezala vsa področja kurikula in nas na koncu popeljala na potovanje v Afriko kar v vrtčevski telovadnici, kjer je pripravila več čutno gibalno aktivnost.
Na srečo imamo prijatelje je zgodba, v kateri spoznavamo vsakdanje doživljaje in medsebojne odnose preko živalskih prijateljev, petelina, prašička in miške, ki si obljubijo večno prijateljstvo. Od jutra do večera počnejo vse skupaj kot pravi prijatelji: zbudijo drug drugega in ostale prebivalce kmetije, se odpravijo na izlet s kolesom, ki ga družno poganjajo in krmilijo, se igrajo skrivalnice, veslajo s čolnom po ribniku, lovijo ribe, si razdelijo češnje in se srečajo celo v sanjah.
Na srečo smo prijatelji tudi mi v skupini in si pomagamo med seboj in upam, da bomo ostali tudi v prihodnje. V naše odnose bodo z leti vstopali vedno novi prijatelji, nekateri se bodo poslovili in odšli v druge kraje.

Sončen pozdrav,
Irena in Barbara