01 7231 227 (spodnji vrtec) | 01 7232 900 (zgornji vrtec) vrtec.moravce-osjvmo@guest.arnes.si

Joga za otroke
V mesecu februarju smo v skupini Pikapolone pričeli z izvajanjem joge za otroke. Jogo dvakrat tedensko spoznavamo preko pravljic, jogijskih iger, dihalnih vaj in vodene vizualizacije. Joga za otroke je zabavna, dinamična in prijetna za otroke. Otroci ob vadbi spoznavajo z lastnim telesom, razvijajo spoštljiv in nenasilen odnos do sveta in soljudi. Joga za otroke poudarja prisotnost v danem trenutku, predvsem pa spodbuja netekmovalnost in pozitivnost. Z redno vadbo joge tako otroci pridobijo zelo veliko, saj joga pozitivno vpliva na motorične in koordinacijske spretnosti, telesno moč in gibljivost, imunski sistem, samozavest, nadzor nad čustvi, ustvarjalnost in zbranost.
V pravljičnem svetu joge smo tako spoznali veliko različnih položajev (drevo, miška, maček, pes, slon, lev, tiger, žirafa, kit, krava, letalo, helikopter,… Elemente joge smo izvajali preko pravljic kot so Lev v srcu, Princesa srca, Osamljena žirafa in Slon na drevesu. Na obisk je prišla opica Lili, ki nam je pokazala zanimive jogijske elemente, spremenili smo se v prince in princese, izvajali smo pomladno jogo s pomladno okrašenimi kronicami. Sprostili smo z vodeno vizualizacijo, preko katere smo spoznali škrata, ki se je kot po toboganu spustil z mavrice, nočna ptica pa nam je prinesla raznobarvna čarobna peresa, ki smo jih nato uporabili z dihalne vaje.
Pri naših minutah joge je vedno zabavno, zato se že veselimo novih jogijskih izzivov. Zabava je pomembna za zdravje, pomaga nam sprostiti napetost in je dobra podlaga za učenje. Ker zabava vedno vključuje interakcijo z drugimi ljudmi, se naučimo igrati in živeti pod določenimi pravili medsebojnega sodelovanja. Poskusite tudi vi – joga za otroke je res zabavna!
Tudi sicer je bil marec barvit, poln dogodivščin in zanimivih trenutkov, ki smo jih preživeli razigrano in nasmejano.
Lepo vreme nas je vsak dan zvabilo ven, kjer smo se igrali, razgibavali na igrišču, hodili smo na daljše in krajše sprehode ter opravile pohode za projekt Mali sonček. Otroci so opazovali naravo, poslušali različne zvoke, se igrali z naravnim materialom in spoznavali ter poimenovali rastline.
Z veseljem smo ustvarjali, risali, slikali, se naučili novih pomladnih pesmic, plesali in se izražali na različne načine. Pomladne ustvarjalne delavnice so nas popeljale v domišljijski svet pomladnih princev in princes. Otroci pa so z velikim navdušenjem sodelovali v pripravi razstave izdelkov, ki so jih naredili doma, skupaj s svojo družino. Pogovor o družini, družinskih članih nas je pripeljal do spoznanja, da imamo svoje mamice, očke, bratce, sestrice… zelo radi.
Poslušali smo različne pravljice, zgodbice, se naučili novih deklamacij in izdelali darila za mamice in očke.
Mesec je minil zelo hitro, različni zanimivi dogodki pa so nam vsak dan posebej prinesli zanimive izkušnje in spoznanja. Imeli smo se zelo lepo.

Napisali: Barbara Mihelčič in Metoda Vesel