01 7231 227 (spodnji vrtec) | 01 7232 900 (zgornji vrtec) vrtec.moravce-osjvmo@guest.arnes.si

V mesecu marcu so se iz naše igralnice večkrat slišali prav posebni glasovi…iiii, muuu, hov hov, bee…, saj smo spoznavali živali na kmetiji. Skozi cel mesec smo se seznanjali z različnimi domačimi živalmi, ki živijo na kmetiji. Skozi različne ustvarjalne delavnice smo izdelali kmetijo in jo dopolnili z domačimi živalmi. Najprej smo se seznanili s posamezno žival, prisluhnili zvočnemu posnetku, jo poskušali glasovno in gibalno posnemati ter vsako žival izdelali s pomočjo različnih likovnih tehnik. Prisluhnili smo različnim knjigam in še posebej navdušeni smo bili nad knjigo, ki jo lahko potipaš, začutiš in poslušaš. Ogledali smo tudi različne posnetke živali iz kmetije.
Bivanje zunaj smo izkoristili za igro na igrišču, večkrat smo se odpravili tudi na sprehode in opazovali okolico. Najbolj veseli smo bili, ko smo na sprehodu opazili kakšno domačo žival. Odpravili smo se tudi do manjše kmetije, kjer smo si ogledali kozo in ponija. Otroci so bili nad obiskom navdušeni, zato se bomo tja zagotovo še kdaj odpravili.
Praznovali smo 2. rojstni dan ene izmed deklic v skupini. Z otroki smo za deklico izdelali krono, katero so ji otroci pobarvali. Ta dan smo se v vrtcu poveseli, skupaj smo prepevali pesmi, rajali in zaplesali.
Nekaj časa za igro z igračami smo zamenjali za igro z nekonstruiranim materialom – časopisom. Sprva smo otroke spodbudili, da v časopisu poiščejo posamezne domače živali. Otroci so pri rokovanju s časopisom raziskovali njihove lastnosti (“ga mečkali”, trgali, se z njim igrali). S časopisnim paprijem smo izdelali tudi dekoracijo naše igralnice.
V tem mesecu smo izdelali tudi nekaj daril in pozornosti za naše najbližje. Vsem dekletom, ženam smo voščili ob njihovem prazniku. Izdelali smo različne rože za šopek, ki smo ga izobesili pred našo igralnico. Ob dnevu mučenikov smo izdelali darilo za naše očke in ob materisnkem dnevu za naše mamice.
V tem mesecu bi morala v vrtcu oz. posameznih skupinah potekati tudi Pomladna delavnica. Srečanje otrok, staršev in vzgojiteljev, smo zaradi trenutnih razmer prilagoditi. Z otroki smo tako v dopoldanskem času izdelali košarice in v njih nabrali trobentice. Večina staršev se je odzvala povabilu in z otroki ustvarjala tudi doma. Izdelke so otroci prinesli v vrtec, kjer smo si jih ogledali in razstavili v naši igralnici in garderobi.

Lepo vas pozdravljamo, otroci iz skupine Muce z Janjo in Gregorjem
Prispevek zapisala Janja Levičnik Podržaj