01 7231 227 (spodnji vrtec) | 01 7232 900 (zgornji vrtec) vrtec.moravce-osjvmo@guest.arnes.si

Otroci so tudi v naši skupini zelo zvedavi in imajo radi izzive, zato že od predlanskega leta vsakodnevno spremljamo vreme v Moravčah. Vsak dan posebej določimo dežurnega otroka za vreme, ki si vreme skozi okno ogleda ter ga določi v iz filca izdelani vremenski hišici tako, da s priponko na vrvico namesti vremenski simbol, ki je prišit na krog. Nato skupaj na koledarju poiščemo določen dan, kamor nalepi sličico vremena.
Ob koncu preteklega meseca cela skupina sodeluje pri iskanju primernega števila lego kock in postavljanju stolpčnega prikaza številčnega pojava določenega vremena v mesecu. Nato jih skupaj preštevamo, primerjamo višino posameznih stolpcev in ob odprtih vprašanjih razmišljamo o vremenskih pojavih …
Vsakodnevno opazovanje vremena pa ni bila osrednja tema meseca. V tem razgibanem mesecu smo se osredinili na spoznavanje vsebine projekta Mlekastično, pri projektu Eko vrtec. Ob tem smo omenjali tudi druge živali na kmetiji. Otroci so ob raznovrstnih dejavnostih iskali skupno žival ter tako spoznavali izgled posamezne živali; vsak otrok je izžrebal polovico sličice domače živali in drugo polovico poiskal pri otroku iz skupine. Razvrščali smo sličice domačih živali in spoznavali, kako poimenujemo samice, samce in mladičke. Skozi 14 – dnevni projekt smo oblikovali našo 3D kravo LISKO, ki sem jo že odpeljala na sedež Ekovrtca, kjer bo »nastopala« kot predstavnica naših ustvarjalnih rok pri likovnem natečaju in projektu Mlekastično.
V soboto, 20. 3. smo obeležili svetovni dan ustnega zdravja. V petek smo se še posebej pripravili na ta dan, saj je zdravje zob in ust izrednega pomena. Pravljica Ah, ti zobki, avtorice Svetlane Tiourina, ki nas je popeljala v pomen umivanja zob prav vsak dan, vsaj dvakrat. Nadaljevali smo z ogledom prezentacije pravilnega umivanja zob na modelu, ki so ga otroci lahko kasneje na modelu tudi sami preizkusili.
Tudi ta mesec smo sodelovali pri projektu knjižnice KRIŽ/KRAŽ in močno držimo pesti, da nas ta mesec pričaka sreča pri žrebanju. V tem mesecu nam je uspelo pridobiti glino, s katero so otroci s prvim stikom z gnetenjem in oblikovanjem prvih oblik neizmerno uživali. Nastale bodo čudovite skledice.
Za prvi pomladni dan (21. 3.) smo v ponedeljek spoznavali in opazovali prihod pomladnih cvetlic, brsteče narave in vsega kar spremlja tako prekrasen dan. Ves teden smo se pripravljali na praznik Materinskega dne; mamicam so otroci izdelali prelepe 3D cvetlice in jih na ta dan s prepevanjem pesmi Jaz imam pa goslice, tudi podarili.

Zapisala: Ana Gerčar.