01 7231 227 (spodnji vrtec) | 01 7232 900 (zgornji vrtec) vrtec.moravce-osjvmo@guest.arnes.si

PRIJATELJSTVO NAS ZDRUŽUJE
Za nami je čas poletnih počitnic in čas, ko smo se vrnili v vrtec med svoje prijatelje. Marsikdo izmed nas je že močno pogrešal prijatelje, zato smo prve dni v mesecu septembru večjo pozornost namenili preživetju drug z drugim. Še posebej smo pozornost namenili prijateljstvu, saj je prijateljstvo nekaj nenadomestljivega in pomembnega v našem vsakdanu. S prijatelji nam zagotovo ni nikoli dolgčas, zato je prijateljstvo še toliko bolj dragoceno in ga moramo ohranjati. V naši skupini smo postali že pravi prijatelji, postali smo povezani in navezani drug na drugega. Tako bomo še naprej skrbeli, da se bodo naše prijateljske vezi še krepile.
Mesec september je eden izmed najlepših časov v letu, ko nas narava v svojem stalnem spreminjanju razveseli s pisano palet barv. Drevesa se obarvajo v vse odtenke mavrice, grozdje dozori, nabiramo kostanj, se sladkamo z bučnimi jedmi, uživamo na sprehodih v naravi, kjer nam pod nogami listje veselo šelesti itd. Prihoda jeseni smo se razveselili tudi v naši skupini. Najprej so otroci drug drugemu pripovedovali, kaj so mamice in očije rekli, da je značilno za jesen (dan je krajši in noč je daljša, listje pade z dreves, dozorijo buče, žir pade z drevesa, veter piha itd.) Nato smo prisluhnili jesenski pravljici, s pomočjo katere smo se seznanili še z nekaterimi značilnostmi jeseni. Pravo doživetje jesenskega časa pa smo doživeli, ko smo se odpravili v bližnji gozd, kjer smo opazovali, raziskovali, spoznavali naravo v jesenskem času. Vzgojiteljice so nam pripravile štiri zanimive dejavnosti, pri katerih smo imeli določene naloge in razvijali različne spretnosti. Prvi dejavnosti smo se igrali z različnimi jesenskimi listi in vejicami. Pri tem smo raziskovali naravni material in spoznali njegove lastnosti. Naša naloga je bila, zgraditi dom za mravljice. Pri naslednji dejavnosti smo morali položiti manjše kamne po označeni poti ter pri tem razvijali fino motorične spretnosti. Pri tretji dejavnosti, imenovani igri spretnosti, smo morali s pomočjo plastične žličke prenesti storže do cilja. Pri zadnji dejavnosti pa smo s pomočjo slamic prenašali jesenske liste na določeno mesto ter pri tem razvijali artikulacijske spretnosti. Vsi otroci smo se imeli možnost preizkusiti pri vseh dejavnostih. Bilo je zelo zabavno in poučno. Ne samo, da smo razvijali posamezne cilje pri dejavnostih, učili smo se tudi medsebojnega sodelovanja, dogovarjanja. Spoznali pa smo tudi, kako muhasto vreme je lahko v jesenskem času, vendar nas kljub slabemu vremenu narava ni razočarala. Jesensko vzdušje smo pričarali kar v igralnici. Igrali smo se različne dejavnosti, pri katerih smo uporabili različen jesenski material in razvijali fino motorične spretnosti.
Mesec september pa smo zaključili s prav posebnim doživetjem, ki se ga bomo z veseljem spominjali in o njem radi pripovedovali. Obiskali smo našega prijatelja Avguština. Po zajtrku smo se podali na pot in naši koraki so bili zelo hitri, saj smo komaj čakali, da smo prispeli do težko pričakovanega cilja. Ogledali smo si kmetijo in živali na kmetiji. Vsaka žival je bila za nas nekaj posebnega in zanimivega, še posebej pa sta nas očarala konja. Presenečenj kar ni bilo konec. Pripravili so nam tudi pogostitev. Mmmm, kako je bilo vse dobro. Žal je čas čisto prehitro minil in morali smo se odpraviti nazaj v vrtec. Zahvalili smo se za prijazno gostoljubje in krenili na pot. Ko smo že misli, da nas nič več ne more presenetiti, nas je na poti proti vrtcu Avguštin razveselil s košaro domačih jabolk. Polni lepih in nepozabnih vtisov, smo se prijetno utrujeni vrnili v vrtec.
Ob tej priložnosti bi se radi še enkrat zahvalili za čudovit današnji dan.
Lep jesenski pozdrav, otroci iz skupine Mravljice z Mojco, Bojano in Anjo