MIske MUCE MURENČKI POLŽKI MEDVEDKI GUMBKI SONČKI metuljivrtec moravce logoČEBELICE ŽABICE JEŽKI RAČKE pikapolone mravljice

  • top7
  • decembertop2015
  • Dobrodošli na spletni strani Vrtca Moravče!

  • Dobrodošli na spletni strani Vrtca Moravče!

Račke

 

Vzgojiteljica: Lucija Gorišek     racke
Pom. vzgojiteljice: Marta Bezovšek
Starost otrok:  4-5 let
Število otrok:   24

 V skupino Račke je vključenih 24 otrok, 13 dečkov in 11 deklic ter vzgojiteljica predšolskih otrok Lucija Gorišek, pomočnica vzgojiteljice Marta Bezovšek in spremljevalka gibalno oviranega otroka Patricija Oblak.

V letošnjem šolskem letu bomo imeli poudarek na kulturi spoštovanja – med nami, med otroki ter med nami in otroki. Strokovne delavke se bomo trudile za vzgojo za celostni razvoj – področje razvoja osebnosti za šolsko leto 2017/2018 je čustveni razvoj.

Vizija oddelka: Spoštuj sebe, druge in okolje.

Strokovne delavke bomo soustvarjale okolje za celostni razvoj otrok in omogočale posameznikom, da odkrivajo sebe in svet, razvijajo svoje notranje potenciale in veščine za življenje, doživljajo in izražajo svoja čustva.

 

 

Natisni E-naslov

Račke - marec

Letošnja zima je bila zelo radodarna s snegom, niti maškare je niso pregnale, zato smo še v začetku marcu uživali v zimskih radostih.

Sonce nas je postopoma ogrevalo in prav z veseljem smo čakali prvi pomladni dan, ko so nam vrstniki iz skupine Gumbki pripravili predstavo Kaj je to pomlad. Pomlad je vstopila tudi v našo igralnico, saj je na oknih zrastla zelena trava. V travniški svet so se podale žuželke in cvetlice so jim ponudile dom, zavetje. S cvetlicami smo razveselili mame in očete; zanje smo pripravili tudi krajši nastop ter pomladne delavnice, kjer smo izdelovali mline na veter.

Veliko časa smo likovno ustvarjali, prepevali, telovadili in se igrali. Spoznali smo ljudske običaje in igre. Praznovali smo več rojstnih dni, angleške urice pa namenili spoznavanju hrane in pijače ter zabavnim igricam. Izdelali smo plakat s palčki v gozdnem deblu ter tako zaključili celoletni bralni projekt Pravljični palček.

Račke - februar

V najkrajšem mesecu v letu, februarju, smo se zabavali in zavzeto navijali za naše športnike na olimpijskih igrah v Pjongčangu.

V Kulturnem domu Moravče smo si kar dva dni zapored ogledali predstavi. V prvi, Mini cirkus Bufeto smo se zabavali in navduševali nad nastopom klovna in klovnese, ki sta obvladala najrazličnejše cirkuške spretnosti, od žongliranja, lovljenja ravnotežja do vožnje z monokolesom. Druga predstava pa je bil muzikal, moderna predelava Grimmove pravljice Sneguljčica z glasbo svetovno znanih uspešnic. Kulturni dom smo obiskali še tretjič, tokrat v vlogi nastopajočih. S pevskim zborom Moravški palčki smo nastopali na osrednji občinski proslavi ob kulturnem prazniku.

Po norčavem pustu in tradicionalnemu pustnemu plesu smo se pripravili na olimpijske igre. Vsake olimpijske igre se pričnejo z olimpijskim ognem, zato smo si ga izdelali tudi v skupini. Poslušali smo slovensko himno ter se pogovarjali o simboliki olimpijskih krogov. Spoznali smo nekaj športnih pripomočkov za zimske športe ter se v nekaterih preizkusili. Hoja v drsalkah za marsikoga ni zelo enostavna. Spoznali smo, da se morajo športniki zdravo prehranjevati, veliko trenirati in marsikdaj tudi čemu odreči. Nepozabno doživetje bo za marsikoga navijanje v avli za naše športnike. Zimske športe nismo spoznavali le v igralnici in znotraj vrtca. Podali smo se na bližnji hrib in uživali v sankanju, kepanju, delanju angelčkov …

 

Račke - januar

Januar

V mesecu decembru smo bili polni pričakovanj, veselja, radosti. Mogoče pa vse dneve le nismo preživeli tako, ampak smo bili kdaj tudi žalostni, prestrašeni, razočarani. Zatorej je bila glavna tema naših dejavnosti v januarju »čustva«. Čustva dajejo smisel našemu življenju, njihovo izražanje nas hkrati bogati, hkrati pa nam pomaga olajšati naše počutje.

Čustva smo spoznavali in prepoznavali na različne načine. Katera čustva sploh poznamo? Kako jih izražamo in zakaj jih včasih ne? Kako je včasih težko ugotoviti, kako se nekdo drug počuti?

Besednjak smo bogatili z iskanjem tudi novih besed za opisovanje čustvenih izkušenj. Zabavali smo se z različnimi čustvenimi izrazi narisanimi na balonih ter jih povezovali z našim osebnim življenjem.

Čustva: veselje, žalost, strah in jezo smo podrobneje spoznali skozi slikanice in zgodbe junakov, ob katerih smo začutili omenjena čustva in skušali biti sočutni, spoštljivi, velikodušni, razumevajoči. Razmišljali smo, kako bi bilo primerno, da odreagiramo, pomagamo vrstniku ob neprijetnih situacijah.

Čustvena stanja smo poleg lutke tudi likovno poustvarili.

Pri integrirani angleščini smo se igrali igrico bingo (v skupinah), skozi igro spoznali vozila, živali na kmetiji in v džungli.

Obiskala nas je tudi ga. Nataša z zobne preventive in nam na domiseln način prikazala, kaj se zgodi, kadar lice oteče in v zobu boleče utripa in sta tega kriva dva nevarna razgrajača Capi in Lumpi, ki obožujeta sladkarije. A nekega dne se med zobe zapelje velikanska metla, ki odnese Capijeve in Lumpijeve sladke zaloge. Zato je zelo pomembno, da si otroci redno in pod nadzorom staršev umivajo zobe, hkrati pa uživajo dovolj trde in raznovrstne hrane.

Račke - oktober

Z veseljem smo se odzvali povabilu lokalne banke in jo obiskali. Spoznali smo napravo za štetje denarja, kako preverjajo, ali je denar ponarejen, različne plačilne kartice ...

Teden otroka smo obeležili z različnimi dejavnostmi. Prvič smo izvedli foto orientacijski pohod po Moravčah. Veselili so se škratka Feliksa, ki je hodil po Moravčah ter se tam tudi izgubil, in ga ves čas iskali, ugibali, kje se skriva. Feliks nam je pustil pismo s fotografijami znamenitosti, ki jih je obiskal. Otroci so bili zelo navdušeni, motivirani in željni iskanja značilnosti kraja.

V Kulturnem domu Moravče smo si ogledali predstavo Pikec Ježek in gasilček Jež. Otroci so se v predstavo aktivno vključevali, sodelovali in se zabavali v smešnih izrekih.

Spoznali smo novo pesem »Če si slabe volje…«, ki nas je povsem prevzela. Peli smo jo zjutraj, med obroki, v kopalnici... Otroci so jo takoj usvojili. Tudi gibalno jo znajo odlično prikazati.

Skupaj z otroki in vzgojiteljicami iz skupine Čebelice smo imeli kostanjev piknik. Otroci so izdelali plakat, kjer so razvrščali živali glede na kraj bivanja v gozdu (v tleh, na tleh, v grmu, krošnji…). Razvrščali so tudi rastline, predvsem tiste, ki rastejo v jesenskem času. Vsak otrok si je izbral posamezno fotografijo, jo poimenoval, razvrstil in nalepil.

Obudili smo tudi star ljudski običaj – »rohkanje« koruze. Zrna koruze so otroci nalepili na "bučo" in se obenem  naučili novo pesem o buči, ki so jo spremljali z malimi inštrumenti.

Pričeli smo s prvimi urami integrirane angleščine in spoznali novo učiteljico Ano, ki nas je na zabaven in domiseln način naučila novih besed.

V mesecu oktobru smo se seznanili s poklici, ki nam lahko pomagajo. Obiskala nas je gasilka v delovni in svečani obleki, kar je bilo veliko presenečenje, saj je bila to naša vzgojiteljica. Obiskali smo tudi gasilski dom v Moravčah, kjer so nam pripravili prijetno predstavitev gasilcev, opreme in vozil. Izvedli smo štafeto z ročnikom v telovadnici ter sodelovali pri evakuaciji vrtca. Izvedli smo tudi nekaj gasilskih dejavnosti; z brentačo so otroci ciljali v lonček in ga zbijali z mize. Veliko smo se pogovarjali o požarih, reševanju ter si ogledovali slikanice.

Poleg gasilcev nam pomagajo tudi zdravniki, medicinsko osebje, civilna zaščita, reševalci, vojaki, policisti … Prav vsak izmed njih je pomemben in ima posebno vlogo. Pripravili smo prijetna druženja s starši, ki opravljajo prej naštete pomembne poklice, da so nam približali delček njihovega vsakdanjika v službi. Zahvalila bi se jih za ves trud in čas, ki so si ga vzeli ter nam zelo polepšali in popestrili dopoldne.

Račke - september

S sončnih počitnic smo se vrnili polni pričakovanj in veselja, da stopimo novim dogodivščinam naproti. V vrtcu nas čakajo igre, takšne in drugačne. Za nekatere je bil prvi september nepozabno praznični, saj so prvič prestopili vrtec. Veselja polna igralnica je naša igralnica Račk, v kateri se že tkejo nove prijateljske vezi.

V septembru je bilo le nekaj dni, ko ni deževalo. Le te smo z veseljem izkoristili za bivanje v naravi. Odšli smo na Stražo, kjer so nas domači naše deklice prijetno pogostili in nam pokazali različne živali, pripomočke in stroje.

Ugibali smo uganke in se zabavali v rimah. Na različne načine smo se predstavili, da si bodo novi vrstniki lažje zapomnili naša imena. Otroci si vsako jutro želijo igrati socialne igre, s katerimi si krepijo identiteto, izboljšajo komunikacijo s samim seboj in z drugimi ter pri sprejemanju in dajanju povratnih sporočil.

Vsakodnevno poskrbimo za zdrav duh v zdravem telesu: v igralnici, na terasi pred igralnico, na igrišču, praznem parkirišču …

Spoznali smo novo pesem o Petih junakih (J. Bitenc), ki smo se jo zelo hitro naučili zapeti in gibalno prikazati (koreografijo).

Jure in Jaka sta dva ptiča, ki sta navzven povsem drugačna: eden je bel, galeb, drugi je črn, kos. Vsak živi v drugačnem okolju in ima povsem različen način življenja. Pa sta vseeno lahko prijatelja? Skupaj smo spoznali, da nas drugačnost bogati, povezuje, nauči strpnosti …in vsak je lahko naš prijatelj, četudi se nam sprva zdi povsem drugačen od nas.

Otroci so likovno ustvarjali svojo najljubšo igračo, prijatelja, jesensko dekoracijo…

Tok, tok, tok in jesen je prišla. Tudi k nam.

 

eko sola

zdrava sola

Tel: 01 7231 227 (spodnji vrtec)
Tel: 01 7232 900 (zgornji vrtec)
E-pošta: vrtec@osmoravce.si
E-pošta: vrtec.moravce-
osjvmo@guest.arnes.si
Splet: www.vrtec-moravce.si

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke. Preberite več o zakonu o piškotkih..

Sprejemam piškotke.