MIske MUCE MURENČKI POLŽKI MEDVEDKI GUMBKI SONČKI metuljivrtec moravce logoČEBELICE ŽABICE JEŽKI RAČKE pikapolone mravljice

  • decembertop2015
  • top7
  • Dobrodošli na spletni strani Vrtca Moravče!

  • Dobrodošli na spletni strani Vrtca Moravče!

Pikapolone

Vzgojiteljica: Joža Žuna     jezki
Pom. vzgojiteljice: Gregor Klopčič
Starost otrok:  4-6 let
Število otrok:   21

»Vrtec je hiša, kamor hodi Miša,

v njej so tudi Nejci, Drejci, Nine in Brede

in najlepše petletne sosede…«

Saša Vegri

Vsak začetek šolskega leta je začetek nove zgodbe, ki jo ustvarjamo skupaj otroci, vzgojitelji in starši.

Letos se je Joži in Gregorju ter 12 otrokom pridružilo še 9 novih prijateljev.

Želimo jim, da se v novi sredini počutijo varno in sprejeto.

 

Natisni E-naslov

Pikapolone - marec

Prava zima, s snegom, mrazom in ledom, je letos segala še globoko v mesec marec.

Zato smo jo vzeli pod drobnogled! Dobesedno!

Otroci so preko igre s snegom in ledom v igralnici in na prostem samostojno raziskovali in izvajali poskuse. Ob tem so veliko predvidevali, opazovali, beležili, merili, komentirali…in se naučili, kako je pomembno upoštevanje varnostnih pravil, kako se na napakah učimo, kako pomemben je vrstni red dejavnosti pri izvajanju poskusov.

Povrhu vsega pa je bilo še zabavno!

Drugi del meseca smo posvetili praznikom in pripravah na praznike. Z našimi likovnimi izdelki smo pomladno okrasili naše prostore. Veliko smo prepevali in ustvarjali glasbo. Radi plešemo: Ob bistrem potoku, Če si slabe volje, Hophop…malce nastopali za starše in jih zelO razveselili z zelO posebnimi osebnimi darili.

Še sreča da nas ni bilo 1.aprila, na dan šaljivcev, v vrtcu. Tako bi bil tale članek mnoooooogo daljši!

Pikapolone - december

V mesecu decembru smo bili veseli in praznično razpoloženi. Tako niso iz trte zvite te besede, da se zadnji mesec v letu imenuje tudi veseli december. Ne moremo spregledati dejstva, da so bili otroci v polnem pričakovanju dneva, ko jih je obiskal Dedek Mraz. December ni bil samo mesec obdarovanj naših dobrih treh mož, ampak tudi naše ustvarjanje, druženje, ples…

  Z otroki smo ustvarjali okraske za smreko, naredili smo voščilnice, posadili božično žito, veliko smo tudi plesali, peli in se seveda tudi igrali. 

Pikapolone - november

»Odpadke ločuj-naravo varuj!«, je bilo geslo prvega tedna v novembru.

Tako smo primerno označili naše zabojnike, se urili v ločevanju odpadkov skozi različne dejavnosti ter tudi reciklirali. Že uporabljene materiale smo ponovno porabili pri naših dejavnostih: naredili smo eko- smreko iz odpadnih materialov. Obiskal nas je  Grini, ki je bil nad našim znanjem in ravnanjem z odpadki navdušen.

Ostale novembrske dni smo se posvetili raziskovanju našega telesa.

Tema: človeško telo je bila za otroke zelo privlačna. Otroci so bili zelo radovedni, samoiniciativni pri dejavnostih, raziskovali, delili svoja znanja in izkušnje, prinašali didaktični material in tako so od preprostih predstav, preko izkustev postopoma prehajali do osnovnih naravoslovnih znanj na to temo.

Preko iger in zabavnih dejavnosti so spoznavali, da smo si podobni (vsi imamo telo, dele telesa), hkrati pa zelo različni( spol, barva las, oči, kože…).

Spoznavali smo naša čutila, okostje in notranje organe ter njihovo funkcijo.

Ob koncu meseca ugotavljava, da so otroci pridobili večjo predstavljivost, mnogo znanj o človeškem telesu, imajo manj težav z okušanjem, uživanjem neznanih ali njim nepriljubljenih jedi, bolj pazijo na svoje zdravje.

Joža, Gregor

Pikapolone - oktober

Prvi ponedeljek v mesecu smo imeli prve pevske vaje, skupaj s še tremi skupinami otrok zgornjega vrtca. Petra in Romanca sta nas ogreli z aktivno zgodbico, nato pa nas naučili novo pesmico: Če si slabe volje. Zelo je vesela in zabavna, še posebej zato, ker se ob njej tudi gibamo, plešemo skupaj s prijateljem. V oktobru smo se nato ponovno srečali še enkrat, z aktivno zgodbico smo odpotovali v Cirkus, sledila je nova pesmica: Tara- tara. Obe smo že osvojili in ju radi prepevamo.

V Kulturnem domu  smo si ogledali lutkovno predstavo : Pikec Ježek in gasilko Jež. Govori o neustrašnem in prijaznem gasilcu Ježu, ki v gozdu pomaga in rešuje male gozdne prebivalce, ki se znajdejo v težavah.

V oktobru smo tudi mi spoznavali kako se vedemo, ravnamo v primeru nesreč in kdo nam lahko pomaga. Vadili smo kje in kako hitro in varno zapustimo vrtec, če bi bilo potrebno. Obiskali smo tudi Gasilski dom, kjer sta nam gasilca razkazala notranjost, opremo in orodja ter predstavila poklic gasilca.

Odpravili smo se  na naš prvi izlet v Arboretum Volčji Potok.  Za dva otroka je bila to prva vožnja z avtobusom. Za vse skupaj pa čudovito prijetna izkušnja.

Ogledali smo si poučno razstavo Velikani morskih globin, se sprehodili ob ribniku in po delu vrta, pozvonili na zvonec, si nabrali čudovite drevesne liste, pomalicali in se igrali in igrali na njihovih zanimivih igralih na igrišču.

Kar dva naša prijatelja sta v tem mesecu praznovala rojstni dan. Pripravili smo pravo rojstnodnevno zabavo: z zastavicami, sladkanjem in plesom.

Kar nekajkrat smo obiskali gozd. Poleg iger smo spoznavali drevesa, njihove plodove in liste, živali in ostale rastline v gozdu. Najbolj zabavna in zanimiva izkušnja pa je bila hoja po poti »slepcev«. Tako zaznavaš naravo na povsem drugačen način: bolj poslušaš, vohaš, tipaš…in opaziš stvari, ki jih drugače sploh ne!

V igralnici se radi igramo plesne igre. Naš Gregor nas je naučil: »Kje je tista muha« in »A je kruh že pečen«. Druga fotografija v tem mesecu prikazuje ravno to- kako se skoraj vsi zavozlamo, ko se jo igramo.

Pikapolone - september

Septembra smo skupaj začeli z uvajalnim obdobjem.

V tem obdobju smo se veliko pogovarjali o vrednoti prijateljstvo.

Otroci so se spoznavali med seboj, spoznavali so zaposlene v vrtcu, osvajali so prva pravila vedenja, brez katerih v skupini ne gre.

Na sprehodih pa smo spoznavali tudi čudovito naravno okolje ki obdaja naš vrtec.

eko sola

zdrava sola

Tel: 01 7231 227 (spodnji vrtec)
Tel: 01 7232 900 (zgornji vrtec)
E-pošta: vrtec@osmoravce.si
E-pošta: vrtec.moravce-
osjvmo@guest.arnes.si
Splet: www.vrtec-moravce.si

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke. Preberite več o zakonu o piškotkih..

Sprejemam piškotke.