MIske MUCE MURENČKI POLŽKI MEDVEDKI GUMBKI SONČKI metuljivrtec moravce logoČEBELICE ŽABICE JEŽKI RAČKE pikapolone mravljice

  • top7
  • decembertop2015
  • Dobrodošli na spletni strani Vrtca Moravče!

  • Dobrodošli na spletni strani Vrtca Moravče!

Metulji

 

Vzgojiteljica: Ana Gerčar     metulji
Pom. vzgojiteljice: Ivanka Osolnik Avbelj
Starost otrok:  5-6 let
Število otrok:   24

Z novim zagonom, v prelepi igralnici, skupaj zmoremo več in bolje. Z otroki se veselimo novega leta, ki prihaja, tudi vam želimo v tem letu vse dobro, z nami, skupaj.

 

Natisni E-naslov

Metulji - junij

Mesec junij nam je prinesel veliko praznovanj otroških rojstnih dni v naši skupini. Najprej smo praznovali v igralnici, nato pa smo se na željo slavljenca večinoma odpravili na igrišče ali v naravo, kjer smo nadaljevali z gibalnimi igrami, prepevanjem pesmi, plesom ali bansi, kar si je slavljenec zaželel. Tisti, ki je praznoval svoj rojstni dan, pa si je lahko nadel krono, ne čisto pravo, ampak našo – nakvačkanoJ Za slavljenca smo vedno narisali najlepše risbice, zanj smo se potrudili prav vsi.

V juniju je imela naša skupina tudi skupni zaključek s starši in otroki. Otroci so najprej staršem zapeli in zrecitirali izbor pesmi in deklamacij ter izštevank preteklih štirih let, odkar otroke v večini spremljam. Zares so se potrudili in prelepo nastopali! Nadaljevali smo z dogodkom Noč v vrtcu; iskali smo skriti zaklad in ga tudi z vmesnimi izzivi našli, odpravili smo se na sprehod z lučkami, plesali ob raznobarvnih lučeh in utrujeni prespali v vrtcu. Res imeniten dogodek, ki verjamem, da je otrokom ostal v najlepšem spominu. Tudi nama je bilo všeč.

Veliko smo se sprehajali po okolici Moravč, se vozili s poganjalci, kolesi in skiroji ter se preizkusili tudi v košarki in nogometu.

Podelili smo priznanja za projekt Pasavček, naredili še skupinsko fotografijo in pridobljeno z nasmehom odnesli domov.

Kljub temu, da je nekaj otrok že začelo s počitnicami, sva se odločili, da izdelamo velikansko skupno razglednico za Ferda. Z njo pa smo se za nekaj časa poslovili. Že se skupaj veselimo novih dogodkov med počitniškim časom.

Z otroki in Ivanko Osolnik Avbelj pa vam želimo lepe, doživete počitnice in veselje ob novih izzivih v šoli in vrtcu! Hvala za vse.

Ana Gerčar.

Metulji - maj

Mesec maj nam je najbližje. V začetku maja je vse zacvetelo, opazovali smo brstenje različnih grmovnic, gozdnih dreves in cvetja. Vse, kar smo dosegli, smo povonjali in opazovali tudi z lupami in opazovalnimi lončki. Naše sprehode so spremljali različni pripomočki, s katerimi smo še natančneje in predvsem bližje spoznavali naravo okoli nas. Radi smo opazovali mlade, zelo majhne žabe pri poskakovanju.

Spremljali pa so nas tudi različni dogodki, ki smo se jim pridružili. Najlepše doživetje je bilo letovanje v Kranjski Gori, v Vili Šumica, v neokrnjeni naravi, s šumečimi rečicami in prelepim pogledom na hribe, kjer domuje živahni Kekec. Že pred odhodom smo spoznavali njegove prigode in jih na letovanju podoživljali. Res se nam je vtisnil v srce.

Otroci so v tem mesecu zaključili s spoznavanjem predšolske angleščine, nad katero so bili zelo navdušeni. Za zaključek so prejeli posebna priznanja.

Sledilo je nekaj praznovanj rojstnih dni otrok naše skupine; vsakega smo praznovali malo drugače, najraje pa zunaj, v naravi. Skupaj s šolskim zborčkom smo se pridružili prepevanju poznane pesmi Dan ljubezni, avtorja Velkavrha, ki je blizu predvsem nam, otrokom pa je bil predvsem blizu ritem in utrip pesmi. Nadaljevali smo z zaključno prireditvijo Jurčkov dan, na kateri so otroci kot »mini maturanti« nastopali s tradicionalno himno Mini maturanti. To je bil res poseben dogodek za vse nas! Po nastopu smo kot tudi že skozi dopoldanski čas, preizkušali različne pripomočke Hiše eksperimentov.

Nadaljevali smo z zaključnim nagradnim izletom v Arboretum, Volčji potok. Tam smo se z vrtci, s katerimi smo sodelovali pri projektu Mreženje z naravoslovjem, družili ob vodenem doživljajskem sprehodu po parku. Ogledali smo si tudi razstavo orhidej, kaktusov, najlepši pa so bili metulji. Ogromni metulji, ki so preletavali naše glave in smo si jih lahko ogledali zelo od blizu.

Ana Gerčar.

Metulji - april

Aprila smo ob vsaki priložnosti odšli v gozd, ali pa vsaj v njegovo bližino. Raziskovali smo gozdna tla, tipali drevesne skorje različnih dreves, gradili hišice za škrate in uživali v medsebojni družbi. Ob tem so otroci navezovali in nadgrajevali stike med sabo, si pomagali, opazovali, kaj so našli in se igrali. V gozdnih tleh pa smo opazovali predvsem mravlje, ki so nas spremljale skozi ves mesec. Ker je bilo prve dni aprila izredno slabo vreme, otroci pa so si mravlje želeli opazovati tudi v igralnici, smo mravlje za določen čas »vzeli« na počitnice v našo igralnico. Tam smo jim pripravili bivališče, ki so ga otroci lahko vsak dan opazovali. Videlo se je, kako mravlje izdelajo rove in prostore, ki služijo različnim namenom, kako se prehranjujejo in kako komunicirajo. Sila zanimivo. Spoznali smos e tudi z novo narejeno didaktično igro Sestavi mravljo, ki je objavljena v zborniku letošnjih iger, v natečaju Moja ideja-nova igrača, vrtca Postojne.

V tem mesecu so nas obiskale vzgojiteljice in ravnateljice vrtcev, s katerimi smo sodelovali pri projektu Mreženje z naravoslovjem. Otroci so jim na obisku pokazali, kako si zgradijo mravljišče iz danega materiala. Nad videnim so bile naše gostje zelo navdušene.

Obiskali smo tudi prvi razred, kjer smo »pisali« Cici veselo šolo.

V mesecu aprilu so otroci zaključili s projektom Pravljičnega palčka, v sodelovanju s knjižnico, v kateri je otrokom ga. knjižničarka podelila posebna priznanja.

Ana Gerčar.

Metulji - marec

V času prihajanja praznikov, smo tudi v skupini Metulji v tem mesecu praznovali kar veliko število rojstni dni otrok. V začetku meseca je bilo precej mrzlo, zato smo se posvetili zimskim poizkusom z vodo. Preizkušali smo, kako se naredi različne oblike ledu, kako se tali, kako se v povezavi z barvo z njim slika po papirju in še veliko zanimivega. Otrokom je vsaka nova izkušnja obogatila njihove zaklade svojega znanja o naravi in pojavih.

Nekaj otrok je zaključilo projekt Pravljičnega palčka, tako da je skoraj cela skupina v letošnjem letu bogatejša za nove bralne izkušnje.

Ker otroci izjemno radi ustvarjajo, smo se posvetili kar dvema natečajema; natečaju UHU in likovnemu ustvarjalnemu natečaju pod okriljem eko vrtca, katera izdelka smo že posredovali naprej. V slednji natečaj smo vključili tudi starše otrok, ki so vestno prinašali pokrovčke, saj smo jih uporabili pri ustvarjanju.

Vsakič, ko je le bila priložnost, smo se odpravili v naravo, le na kratek sprehod, na pohod, na utrjevanje varne hoje v prometu ali pa nabirat naravni material za igro. Narava je naša velika igralnica, v kateri se vsi dobro počutimo, zato je obisk v njej stalnica.

Kadar nam vreme ni bilo dano, smo v igralnici spoznali nove glasbeno – didaktične igre, gibalne in rajalne igre, drugič pa smo le gibalno ponazarjali kakšno pesem ali pa se v jutranjem krogu družili s sosedovo skupino otrok.

Konec meseca smo izvedli pomladno delavnico skupaj s starši, kjer so otroci in starši ustvarjali pomladne motive, ob tem pa smo poklepetali in se zares lepo imeli.

Skupaj res zmoremo veliko, zmoremo več!

Ana Gerčar.

Metulji - februar

Februarja se je zgodilo mnogo zanimivosti za našo skupino. Začelo se je s kratkim obujanjem spomina na pesnika Franceta Prešerna, ki sva ga kasneje povezali še s slovensko himno. Nadaljevali sva s pripravo praznovanja maškar; tekom dni smo spoznavali ljudske običaje na slovenskem, približali pa sva se tudi vsakemu posameznemu otroku, ki je na svojo željo povedal, kako pa on praznuje maškare. Za otroke je to poseben dogodek – maškare, ki ga povezujejo z rajanjem, plesom in zabavo, sami pa sva skušali temu dodati tudi malo globlji pomen – spoznavanje običajev ob tem praznovanju. Z otroki smo v ta namen tudi ustvarjali, prepevali in uganjevali nove pustne uganke.

Glede na zanimanje otrok naše skupine smo nadaljevali s temo olimpijskih iger v vrtcu. Začeli smo seveda v Sloveniji, s spoznavanjem slovenske zastave, grba, državne himne, predvsem pa z načinom, kako pristopiti s ponosom k tem pomembnim simbolom naše države. Otroci so se tako vživeli že pri državni himni, da pa bi jim bilo razumevanje lažje, sva jim podali preprosto razlago določenih besed – tako so besedilo hitro usvojili. Izdelali smo eno večjo zastavo za skupino, vsak otrok pa si je izdelal še svojo. Spoznavali smo športne discipline, omenili sva zgodovino olimpijskih iger, preko dejavnosti pa smo na globusu opazovali, kje so kontinenti, ki predstavljajo olimpijske kroge, spoznavali pa smo predvsem tudi športno vedenje do sebe in drugih. Na snegu in v telovadnici smo nekatere discipline tudi preizkusili in šlo nam je zelo dobro. Za uspešno udejstvovanje na igrah so tudi naši otroci prejeli medalje, s katerimi smo temo zaključili.

V tem mesecu pa smo sodelovali tudi s knjižnico Moravče s projektom KRIŽ KRAŽ, pri katerem smo za nagrado pridobili novo otroško knjigo, za katero smo res hvaležni. Dvakrat smo se udeležili ogleda predstave v Kulturnem domu; Mini cirkus in mjuzikla Sneguljčica, ki je bil zares odlično pripravljen. Preizkusili smo se tudi v veliko novih spretnostih pri gibanju z baloni, tako samostojno, kot v paru ali skupini. Praznovali smo rojstni dan in pridobili novo igrico lovljenje rib. Otroci so z zanimanjem spremljali izdelovanje igre ves proces. Mesec pa smo zaključili z ustvarjanjem modrih srčkov pri nagradni igri NIVEA, s katerimi smo na ta način pomagali otrokom pri izobraževanju.

Ana Gerčar.

eko sola

zdrava sola

Tel: 01 7231 227 (spodnji vrtec)
Tel: 01 7232 900 (zgornji vrtec)
E-pošta: vrtec@osmoravce.si
E-pošta: vrtec.moravce-
osjvmo@guest.arnes.si
Splet: www.vrtec-moravce.si

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke. Preberite več o zakonu o piškotkih..

Sprejemam piškotke.