MIske MUCE MURENČKI POLŽKI MEDVEDKI GUMBKI SONČKI metuljivrtec moravce logoČEBELICE ŽABICE JEŽKI RAČKE pikapolone mravljice

  • decembertop2015
  • top7
  • Dobrodošli na spletni strani Vrtca Moravče!

  • Dobrodošli na spletni strani Vrtca Moravče!

Ježki

Vzgojiteljica: Karmen Mihelčič     jezki
Pom. vzgojiteljice: Bojana Kovič Prašnikar
Starost otrok: 2-3 leta
Število otrok:  14

 

»Tri sladke, mehke hruškice, tri hruškice dišeče,

je jež povezal v culico in zdaj domov jo vleče.

 Čez vejice, čez kamenčke in čez grmovje mlado.

Doma razveže culico in najde – MARMELADO!«     

 

14 radovednih ježkov se je že podalo na raziskovanje in nove dogodivščine. Iz dneva v dan že pišemo našo novo zgodbo, katero bomo košček za koščkom razkrivali tudi vam.

Otroci skupine ježki s Karmen in Bojano vam želimo obilo veselja, pisanih barv in čarobnih listkov.

 

 

 

Natisni E-naslov

Ježki- maj

MAJ V JEŽKIH

»Sonce navsezgodaj v travo se spusti, mravlje in čebele delavne zbudi.

Rosico popije, bilke naravna, dva metuljčka lena v nos poščegeta…« (G. Jakopin, J. Golob)

Mesec maj smo želeli posvetiti raziskovanju naših travnikov v bližnji in daljni okolici vrtca… Ampak? Hja, dež nam je vsakodnevno kvaril načrte za raziskovanje travnika, zato smo se odločili, da ga raziščemo kar v igralnici. V mesecu maju smo spoznavali travniške živali: čebelo, gosenico, metulja, pikapolonico, polža in mravljo.

Vsaki živali smo posvetili več dni, jo spoznavali preko knjig, slik, pesmi in deklamacij. Tudi likovno smo se potrudili in izdelali vse navedene živali, vsako s svojo tehniko in na svoj način. To je bilo zelo zanimivo. Pa kaj vse smo izvedeli… iz gosenice nastane METULJ! Čudovito. Natikali smo, prepletali niti, lepili, barvali, strigli, navijali,…

Deževne dni smo vseeno preživeli tudi na svežem zraku, v škornjih in pelerinah smo skakali po lužah, veliiiiiko pa smo se gibali tudi na naši terasi.

Obiskali smo tudi ljudsko knjižnico, kjer smo vrnili knjige, si izposodili nove in poslušali kamišibaj zgodbe.

Kaj pa je bilo nekaj najboljšega, kar se nam je zgodilo? Obiskal nas je pravi polž, katerega smo poimenovali JOŽE. Jože je bil z nami ves teden, spoznavali smo se in se ob koncu tedna s težka poslovili od njega. Tekom tedna je bil vsak dan bolj pogumen, nas opazoval, poslušal in nam sledil. Otroci so bili čisto navdušeni nad novim prijateljem. Ob koncu tedna smo se poslovili, skoraj vsi otroci so ga pogumno vzeli v dlan in mu zaželeli srečno pot, kamor ga bo že nesla. No, pa ga ni nesla daleč. Že naslednji dan so ga nekateri otroci opazili ob prihodu ali odhodu iz vrtca.

Mesec maj je naokoli, mi pa že mahamo v junij z veliiiiiko željo, da nas končno večkrat pobožajo sončni žarki in nam omogočijo gibanje na travniku, na igrišču in naokoli.

Lepo vas pozdravljamo Ježki s Karmen in Bojano.

Karmen Mihelčič.

Ježki - april

»Oblaki, oblaki se gledajo v mlaki.

Ti žabe iz mlake pa zrejo v oblake…« (A. Štefan)

V mesecu aprilu smo si zadali temo: VREME. Bila je dobra priložnost za seznanjanje z različnimi vremenskimi pojavi, saj nam je mesec april ponudil veliko različnih dni.

Na začetku meseca smo se seznanjali z vremenskimi simboli s pomočjo vremenske ure. Vsak dan smo pogledali, kakšno vreme je zunaj in zabeležili na naši uri. Za vsak simbol (sonce, dež, sneg, nevihta, veter, sonce/oblak) smo imeli dogovor o zvočnem ali gibalnem posnemanju in tako smo se lahko igrali različne gibalne in glasovne igre. Izdelali smo si inštrument »deževno drevo« in se seznanili z igranjem nanj. Ob igranju smo prepevali seveda številne pesmi, ki opisujejo deževno vreme: Zdaj na nosek, Angina, Dežek pada, Tri luže,… Na temo vremena smo tudi veliko likovno ustvarjali. Ob sončnih dnevih smo se odpravili na sprehode in pohode, ob deževnih dnevih pa smo se opremili za skakanje po lužah ali pa se skrili v telovadnico, kjer smo se urili na poligonih, v različnih gibalnih igrah in novih izzivih. Obiskali smo tudi kmetijsko zadrugo, kjer smo se ustavili pri polici s semeni. Iskali smo našo najljubšo zelenjavo in ugibali, kaj se v malih vrečkah skriva. Kupili smo seme brokolija in cvetače (naša najljubša zelenjava že odkar smo v vrtcu) in vse to prinesli v igralnico. Najprej smo se pogovarjali o sejanju semen, se seznanili z vsemi pripomočki, ki jih potrebujemo, potem pa veselo na delo – posejali smo brokoli in cvetačo! V vrtcu skrbno zalivali, sedaj pa čakamo, kaj bo doma nastalo iz malih zelenih bilk, ki so hitro pokukale ven iz zemlje.

Spet je mesec minil prehitro in pred vrati nas že čaka mesec maj – le kaj vse bomo spoznali tokrat? Radovedno v jutrišnji dan in z nasmeškom na obrazih vas pozdravljamo otroci skupine Ježki s Karmen in Bojano.

Karmen Mihelčič

Ježki - marec

»Lonček, lonček, kaj mi kuhaš, da tako lepo diši?

Lonček, lonček, si premajhen, da tako čez rob hiti?…«

Čez mesec marec nas je tokrat popeljala pravljica Mojca Pokrajculja. Pričeli smo s predstavo v izvedbi vzgojiteljic in se tako seznanili z vsebino pravljice. Tekom meseca smo pravljico večkrat ponovili in jo zaigrali tudi z lutkami. V tem mesecu so praznovali tudi naši starši, zlate mamice in zlati očki, zato smo se potrudili in tudi za njih pripravili majhno presenečenje, katero smo jim poklonili ob koncu meseca. Lepe in suhe dni smo izkoristili za potepanje in pohode po Moravčah, tokrat nam je uspelo priti tudi do Hribc, na kar smo zelo ponosni. Tja smo se odpravili skupaj s prijatelji skupine Račke, ki so nam v najzahtevnejšem delu poti pomagali in nas prijazno prijeli za roke. Obiskali smo ljudsko knjižnico in prisluhnili kamišibaj predstavi, nazaj grede pa nas je presenetil dež – kaj je lahko bolj zabavnega. Nadeli smo si pelerine in se podali na sprehod po dežju, skakanje po lužah, to je res nekaj najboljšega. Veliko smo peli, se igrali in ustvarjali, deževne dni pa smo izkoristili na dva načina – skakanje po lužah in gibanje v naši telovadnici.

Hitimo naprej in že odkrivamo, kaj za nas pripravlja mesec april. Do naslednjič pa vas lepo pozdravljamo otroci iz skupine Ježki s Karmen in Bojano.

Karmen Mihelčič

Ježki - februar

»Abraham 'ma sedem sinov,

sedem sinov Abraham.

Vsi so jedli, vsi so pili, vsi so delali tako,…«

V prvem delu meseca smo se v skupini veliko pogovarjali o barvah – uvrščali smo, ustvarjali in se tudi pri gibanju posvetili barvam. V drugem delu meseca pa smo pozornost namenili našim družinam. Otroci so v vrtec prinesli fotografije svojih družin, o njih smo se pogovarjali, poimenovali smo člane družine in njihova imena. Za zaključek teme smo izdelali tudi svoje hiške v katere smo uvrstili vsak v svojo hišico in naredili razstavo.

Največ časa pa smo namenili gibanju – krajši in daljši sprehodi po sončnih Moravčah in seveda živ žav na vrtčevskem igrišču.

Kaj pa se nam je pripetilo prvič? Prvič letos nas je obiskala medicinska sestra, s katero smo se pogovarjali o higieni zob, pomagala pa nam je tudi pri umivanju.

Pa še nekdo nas je prvič obiskal v vrtcu – gospod župan. Predstavil se nam je in se z nami pogovarjal.

Že hitimo pustu in pomladi naproti, pošiljamo vam pisane in razigrane pozdrave – otroci skupine Ježki s Karmen in Bojano.

Karmen Mihelčič

Ježki - januar

»En snežaček se stopil je,

pa klobuček tam pustil je.

Kjer klobuček obleži,

tam se šteje: »en, dva, tri!«…«

SNEEEEEG! Veselje otrok se je v januarju, ko je prvič zapadlo nekaj snega, slišalo iz vseh igralnic našega vrtca. Tudi mi smo se podali na zimske dogodivščine in se nekajkrat odpravili na sneg. Otroci so se s pomočjo vzgojiteljic oblekli v kombinezone, obuli in zarajali na snegu – kotaljenje, tek, kepanje, igra s pripomočki,… Končno nas je obiskala prava zima. Tudi dejavnosti so bile zimsko obarvane. Pravljice o snežakih, ukrajinska ljudska pravljica Rokavička in druge. Z več likovnimi tehnikami smo ponazarjali zimo, snežene može, igrali smo se igre vlog na pravljico Rokavička, katero smo tudi izdelali in šivali. Veliko smo se pogovarjali o barvah, razvrščali gumbe sneženih mož v prave lončke, iz časopisnega papirja smo izdelali snežene kepe in se kepali kar v igralnici – mečkali smo papir. Veliko smo se gibali na svežem zraku, obiskali smo tudi ribnike v Zalogu in opazovali, kaj se je zgodilo z vodo. V telovadnici smo si pripravili različne poligone in preizkušali nova in drugačna gibanja – uspešno! Ob koncu meseca smo obiskali tudi ljudsko knjižnico, kjer nam je knjižničarka prebrala pravljico Nasmejani sneženi mož. Prebirali smo knjige na otroškem oddelku in si jih nekaj tudi izposodili. Bilo je veselo in polno zanimivih dni, v upanju na nove snežne dni v februarju pa vas pozdravljamo, otroci skupine Ježki s Karmen in Bojano.

Karmen Mihelčič

eko sola

zdrava sola

Tel: 01 7231 227 (spodnji vrtec)
Tel: 01 7232 900 (zgornji vrtec)
E-pošta: vrtec@osmoravce.si
E-pošta: vrtec.moravce-
osjvmo@guest.arnes.si
Splet: www.vrtec-moravce.si

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke. Preberite več o zakonu o piškotkih..

Sprejemam piškotke.