MIske MUCE MURENČKI POLŽKI MEDVEDKI GUMBKI SONČKI metuljivrtec moravce logoČEBELICE ŽABICE JEŽKI RAČKE pikapolone mravljice

  • decembertop2015
  • top7
  • Dobrodošli na spletni strani Vrtca Moravče!

  • Dobrodošli na spletni strani Vrtca Moravče!

Muce

Vzgojiteljica: Nina Puc     muce
Pom. vzgojiteljice: Simona Uštar
Starost otrok: 1-3 let
Število otrok:  12

 

Majhni smo še, a zmoremo vse. 

Uh, nam bo lepo, ne dvomimo v to. 

Celotno vrtčevsko leto bo z igro odeto.

Eh, ne bomo se držali kot limona, saj za veselje poskrbita Nina in Simona.


 

Natisni E-naslov

Muce - maj

V meseu maju smo se razveselili lepih dni, katere smo izkoristili za bivanje in gibanje na prostem. Opazovali smo naravo, predvsem travnik in njene prebivalce. Podrobno smo si prebrali nekaj knjig in enciklopedij za otroke o travniških živalih, tako smo spoznali gosenico, metulja, mravljo, pikapolonico, komarja, kobilico, čmrlja in čebelo. Ob vseh živalih so nas spremljale čudovite slikanice z navihano vsebino in opisom posamezne živali. Odšli smo na dolg sprehod ob Drtijščici in si v živo ogledali košnjo travnika, bilo je zelO zanimivo.

Ker smo že veliki in se odvajamo od dudic, pleničk in stekleničk, smo se začeli postopoma odvajati tudi od bibe. Zelo dobro nam gre hoja v koloni, sicer le v okolici šole in vrtca, ampak to so majhni koraki za naš velik podvig.

Kadar nam jo je zagodlo vreme, pa smo izkoristili našo čudovito teraso, za igro, guganje, vožnje s poganjalci in za medgeneracijsko druženje s šolarji. Zelo radi se igramo igro »Čebelica nabira cvetice«, kar po terasi stresemo pisane pokrovčke in jih nabiramo v barvno usklajene posodice.

Pred nami je čudovit poletni živ-žav in igre z vodo, juhuhu!!!

Muce - april

Gledališče Kamišibaj

Meseca aprila nas je spremljala knjiga Nekega deževnega dne (C. Butler). Prisrčna pravljica nam prikaže kako je lahko muhasto aprilsko vreme in da si prijatelji med seboj vedno pomagajo. Vzgojiteljice smo se odločile, da pravljico prikažemo v Kamišibaj gledališču, za vse otroke 1. starostnega obdobja. Kaj pa je Kamišibaj?

Kamišibaj (jap. kami: papir, šibaj: gledališče) je edinstvena oblika pripovedovanja zgodb ob slikah. Slike (ilustracije) so vložene v lesen oder, imenovan butaj. Pripovedovalec (kamišibajkar) ob pripovedovanju menja slike, ki prikazujejo dogajanje v zgodbi. Kamišibaj uvrščamo med predstave manjšega tipa oz. komornega gledališča. Slike (formata A3) vabijo k bližini in vključenosti gledalcev v vzdušje zgodbe.

Otroci so z veseljem prisluhnili pravljici in vzgojiteljicam, ki smo s posebnimi efekti še dodatno popestrile dogajanje (ksilofon, kitara, grom). Predstavo pa smo pripravili še za otroke iz skupine Gumbki v telovadnici, bila jim je zelo všeč, skupaj smo zapeli še nekaj deževnih pesmi in se poslovili.

Seveda pa smo izkoristili lepe dni in se veliko gibali v naši lepi naravi.

 

Muce - marec

Srček dela tika, taka

Mesec marec nas je razveselil s prvimi sončnimi žarki in zato smo večino dejavnosti načrtovali v naravi, ki je naša največja učilnica. Rdeča nit sta bila dva praznika. Veliko smo se pogovarjali o družini, brali čudovite slikanice, ustvarjali presenečenja za naše mamice in očke, se naučili deklamacijo Srček jaz imam, ter pesem Srček dela tika, taka. Našo igralnico, garderobo in eko mrežo smo okrasili z našimi skromnimi izdelki, a vendarle so delo izključno otrok. Za starše smo pripravili prvi pravi nastop in spomladanske delavnice. Glede na to, da smo med najmlajšimi v vrtcu, se lahko pohvalimo, da znamo že na sprehod ob »bibi«, da po stopnicah hodimo sami gor in dol, igrala na igrišču pa spretno preplezamo. Rastemo in se učimo, radi se imamo in marsikaj lepega nas še čaka.

Muce - februar

ČUSTVENI MESEC

V mesecu februarju smo se posvetili čustvom. Vsak teden smo ob slikanicah (Vsak je kdaj…) spoznali novo čustvo. V prvem tednu čustvo sreče, ko smo se za en dan spremenili v pravljične junake in tako preganjali zimo. V drugem tednu čustvo prestrašenosti, ko smo ob kulturnem prazniku spoznali Povodnega moža in prestrašeno Urško, ter se naučili novo deklamacijo Bav, Bav in na to temo tudi likovno ustvarjali. Tretji teden smo se ob čustvu jeze odločili, da jeza mora biti, vendar je lepše kadar se ne jezimo. Zadnji teden pa smo se pogovarjali o čustvu žalosti.

Naučili smo se novo pesmico, Če si srečen in veliko prepevali. Da pa smo poskrbeli za svoje zdravje, smo se veliko gibali, v telovadnici in na svežem zraku, kjer smo uživali ob igri s snegom.

V mesecu marcu pa nas čaka kar nekaj posebnih dni, se že veselimo in čakamo na prve znanilce pomladi.

Muce - januar

Pogumno smo zakorakali v mesec januar z velikimi pričakovanji po snegu. Vendar nam ga ni naklonil, zato smo se v tem mesecu veliko pogovarjali in ustvarjali na temo oblačil.

Pravljica meseca je bila Nekega zimskega dne v kateri ježek podari svojo kapo, šal in rokavice prijateljem, ki jih sreča na poti, ker jih zebe. Tudi mi smo likovno ustvarjali in oblekli dečka v kapo, šal in rokavice. Vzgojiteljici Karmen in Nina pa sva otrokom 1. starostnega obdobja pripravili lutkovno predstavo Nekega zimskega dne. Po predstavi pa nam je Žiga Puc veselo zaigral na harmoniko in vsi smo se zavrteli ob prijetni glasbi.

Na temo pravljice meseca smo vzgojiteljice skupin Muce, Miške in Murenčki za otroke narisale in oblikovale senzorno pravljico, ki je obešena v garderobi Muce. Otroci so jo takoj vzljubili in se ob ogledu popolnoma umirijo in jo spoznavajo z dotikanjem rok.

Naučili smo se novo plesno koreografijo Mi delamo snežaka (M. Robič), tukaj si lahko pogledate plesne korake in zaplešete tudi doma Mi delamo snežaka,  zaplesali ob klasični glasbi z rekviziti (Vivaldi, 4-letni časi, Zima), ter vsako jutro telovadili in poskrbeli za zdrav duh v zdravem telesu. Vsaj dva krat na teden obiščemo telovadnico, kjer otrokom pripravimo različne poligone, saj vemo kako zelo je pomembno gibanje v predšolskem obdobju. Tudi na sprehode smo hodili, kjer smo vadili hojo po stopnicah in različnih ovirah po okolici vrtca.

Spoznali smo pravljico Muca Copatarica, ter se pogovarjali o pospravljanju copat. Začeli smo se učiti deklamacijo Iglu (A. Štefan) in kar dobro nam že gre. Vsako jutro, ko se pogovarjamo, delamo vaje za oralno motoriko, da bomo lažje in lepše govorili.

V mesecu januarju je imela naša dijakinja Nastja nastope za maturo in pripravila nam je zares čudovit zajtrk, kosilo in nas nežno zazibala v spanec s pripovedovanjem pravljice.

Zdaj pa se pripravljamo na prihod snega, baje ga bo kar veliko in mi se bomo veselo igrali in ustvarjali z njim.

eko sola

zdrava sola

Tel: 01 7231 227 (spodnji vrtec)
Tel: 01 7232 900 (zgornji vrtec)
E-pošta: vrtec@osmoravce.si
E-pošta: vrtec.moravce-
osjvmo@guest.arnes.si
Splet: www.vrtec-moravce.si

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke. Preberite več o zakonu o piškotkih..

Sprejemam piškotke.