MIske MUCE MURENČKI POLŽKI MEDVEDKI GUMBKI SONČKI metuljivrtec moravce logoČEBELICE ŽABICE JEŽKI RAČKE pikapolone mravljice

  • decembertop2015
  • top7
  • Dobrodošli na spletni strani Vrtca Moravče!

  • Dobrodošli na spletni strani Vrtca Moravče!

Muce

Vzgojiteljica: Nina Puc     muce
Pom. vzgojiteljice: Simona Uštar
Starost otrok: 1-3 let
Število otrok:  12

 

Majhni smo še, a zmoremo vse. 

Uh, nam bo lepo, ne dvomimo v to. 

Celotno vrtčevsko leto bo z igro odeto.

Eh, ne bomo se držali kot limona, saj za veselje poskrbita Nina in Simona.


 

Natisni E-naslov

Muce - marec

Srček dela tika, taka

Mesec marec nas je razveselil s prvimi sončnimi žarki in zato smo večino dejavnosti načrtovali v naravi, ki je naša največja učilnica. Rdeča nit sta bila dva praznika. Veliko smo se pogovarjali o družini, brali čudovite slikanice, ustvarjali presenečenja za naše mamice in očke, se naučili deklamacijo Srček jaz imam, ter pesem Srček dela tika, taka. Našo igralnico, garderobo in eko mrežo smo okrasili z našimi skromnimi izdelki, a vendarle so delo izključno otrok. Za starše smo pripravili prvi pravi nastop in spomladanske delavnice. Glede na to, da smo med najmlajšimi v vrtcu, se lahko pohvalimo, da znamo že na sprehod ob »bibi«, da po stopnicah hodimo sami gor in dol, igrala na igrišču pa spretno preplezamo. Rastemo in se učimo, radi se imamo in marsikaj lepega nas še čaka.

Muce - februar

ČUSTVENI MESEC

V mesecu februarju smo se posvetili čustvom. Vsak teden smo ob slikanicah (Vsak je kdaj…) spoznali novo čustvo. V prvem tednu čustvo sreče, ko smo se za en dan spremenili v pravljične junake in tako preganjali zimo. V drugem tednu čustvo prestrašenosti, ko smo ob kulturnem prazniku spoznali Povodnega moža in prestrašeno Urško, ter se naučili novo deklamacijo Bav, Bav in na to temo tudi likovno ustvarjali. Tretji teden smo se ob čustvu jeze odločili, da jeza mora biti, vendar je lepše kadar se ne jezimo. Zadnji teden pa smo se pogovarjali o čustvu žalosti.

Naučili smo se novo pesmico, Če si srečen in veliko prepevali. Da pa smo poskrbeli za svoje zdravje, smo se veliko gibali, v telovadnici in na svežem zraku, kjer smo uživali ob igri s snegom.

V mesecu marcu pa nas čaka kar nekaj posebnih dni, se že veselimo in čakamo na prve znanilce pomladi.

Muce - januar

Pogumno smo zakorakali v mesec januar z velikimi pričakovanji po snegu. Vendar nam ga ni naklonil, zato smo se v tem mesecu veliko pogovarjali in ustvarjali na temo oblačil.

Pravljica meseca je bila Nekega zimskega dne v kateri ježek podari svojo kapo, šal in rokavice prijateljem, ki jih sreča na poti, ker jih zebe. Tudi mi smo likovno ustvarjali in oblekli dečka v kapo, šal in rokavice. Vzgojiteljici Karmen in Nina pa sva otrokom 1. starostnega obdobja pripravili lutkovno predstavo Nekega zimskega dne. Po predstavi pa nam je Žiga Puc veselo zaigral na harmoniko in vsi smo se zavrteli ob prijetni glasbi.

Na temo pravljice meseca smo vzgojiteljice skupin Muce, Miške in Murenčki za otroke narisale in oblikovale senzorno pravljico, ki je obešena v garderobi Muce. Otroci so jo takoj vzljubili in se ob ogledu popolnoma umirijo in jo spoznavajo z dotikanjem rok.

Naučili smo se novo plesno koreografijo Mi delamo snežaka (M. Robič), tukaj si lahko pogledate plesne korake in zaplešete tudi doma Mi delamo snežaka,  zaplesali ob klasični glasbi z rekviziti (Vivaldi, 4-letni časi, Zima), ter vsako jutro telovadili in poskrbeli za zdrav duh v zdravem telesu. Vsaj dva krat na teden obiščemo telovadnico, kjer otrokom pripravimo različne poligone, saj vemo kako zelo je pomembno gibanje v predšolskem obdobju. Tudi na sprehode smo hodili, kjer smo vadili hojo po stopnicah in različnih ovirah po okolici vrtca.

Spoznali smo pravljico Muca Copatarica, ter se pogovarjali o pospravljanju copat. Začeli smo se učiti deklamacijo Iglu (A. Štefan) in kar dobro nam že gre. Vsako jutro, ko se pogovarjamo, delamo vaje za oralno motoriko, da bomo lažje in lepše govorili.

V mesecu januarju je imela naša dijakinja Nastja nastope za maturo in pripravila nam je zares čudovit zajtrk, kosilo in nas nežno zazibala v spanec s pripovedovanjem pravljice.

Zdaj pa se pripravljamo na prihod snega, baje ga bo kar veliko in mi se bomo veselo igrali in ustvarjali z njim.

Muce - december

Čarobno-pravljični december…

…se je pričel, ko smo se skupaj s skupinama Miške in Murenčki odpravili v spodnjo avlo vrtca, kjer smo ob petju in spremljavi na kitaro prižgali praznične lučke na vrtčevski smreki. To je bil šele začetek naše pravljice.

Ogledali smo si dve čudoviti predstavi, obiskala nas je knjižničarka Katarina in nas popeljala v čarobni svet z gledališčem kamišibaj. Plesali smo skupaj s prijatelji v igralnici, ter imeli čisto pravi novoletni ples v telovadnici. Simona je organizirala ples in povabila čisto »ta prav« ansambel z ozvočenjem. Kako smo se vrteli in uživali.

Vsako jutro smo se pozdravili z našo lutko muco in se pogovorili, kaj vse nas še lepega čaka v tem čarobnem mesecu. Muca nam je tudi veliko brala, čudovite pravljice z zimsko tematiko.

Tudi ustvarjali smo veliko. Okrasili smo našo igralnico, postavili čisto svojo smrekico z okraski od doma. Za naše najdražje smo naredili voščilnice in posadili božično žito, ter ga opazovali kako raste. V garderobo pa smo obesili naše pobarvane čarobne muce in smrekice, ki smo jih ustvarjali čisto sami, ja veliko že zmoremo.

In čisto za konec veliko presenečenje, obisk Dedka Mraza. Ne boste verjeli, tako zelo nas je razveselil z velikooo vrečo igrač. Mi pa smo mu ob spremljavi na kitaro zapeli pesmico »Ringa, ringa raja Dedek Mraz prihaja«.

Srečno, predvsem pa zdravo smo zakorakali v mesec januar in tokrat nas razveseljuje pravljica Nekega zimskega dne.

 

 

Muce - november

»K tebi lahko pridem …
V tvoji bližini se mi ni treba opravičevati,
se zagovarjati, ničesar mi ni treba dokazovati.

Kljub mojim nerodnim besedam, kljub sodbam,
ki me lahko speljejo na napačno pot,
v meni preprosto vidiš človeka.«

(Antoine De Saint – Exupery, Mali Princ)

Ja, to so pravi prijatelji, ki jih imamo. In v mesecu novembru je tudi našo skupino povezovala rdeča nit prijateljstva. Tke se še, počasi, a strpno se plete v trdno in močno vez, ki ne bo nikoli minila.

Pravljica meseca je bila Krtek in jesen (H. Doskočilova), ki nam je na simpatičen način prikazala, kako pomembno je prijateljstvo. Ogledali smo si lutkovno predstavo Krtek in jesen, ki so nam jo pripravile vzgojiteljice, ter se naučili novo pesmico o prijateljstvu. Skupaj smo pekli piškote, se družili na terasi in igrišču vrtca, ter prisluhnili pravljici o prijateljstvu, ki nam jo je prebrala knjižničarka Katja.

Zjutraj po zajtrku nas vedno obišče muca, pospravimo slikanice, se usedemo na blazine in se pogovarjamo z njo, najprej pa muca vsakega posebej pozdravi. Učimo se vljudnostnih izrazov (prosim, hvala, dober dan, nasvidenje, dober tek…) in nekateri že dobro vedo kdaj se uporabljajo. Z muco tudi telovadimo in muca je naša prava prijateljica, njej lahko vse povemo in zaupamo.

Seveda pa smo veliko ustvarjali, okrasili smo okna in garderobo z mucami in izdelali svoje novoletne smrečice, v mesecu novembru smo se družili tudi na novoletnem Bazarju. Hvala vsem staršem za vso pomoč pri zbiranju daril.

Veliko smo peli in spoznavali nove inštrumente, s katerimi smo tudi igrali. Spoznali smo novo angleško pesmico Twinkle Twinkle little star (You Tube) s kretnjami. Poznamo že kar nekaj bibarij in zelo radi se jih igramo (Leze, leze polžek, Muha primaruha, Boža, boža mačja tačka, Gozdne živali, Miška in krt, Dežek pada).

Ker je bilo meseca novembra čudovito vreme, smo vsak dan poskrbeli za zdravje. Vsaj pol ure smo se gibali na svežem zraku in rdečih ličk pritekli nazaj v vrtec.

Sedaj pa smo zakorakali v najlepši in najbolj čaroben mesec v letu. Veliko se nam bo dogajalo, iskrice v očeh se že svetijo in sveti se tudi naš vrtec v vsem svojem čarobnem sijaju, naj bo čarobno in naj traja.

Lepo vas pozdravljava, Nina in Simona.

eko sola

zdrava sola

Tel: 01 7231 227 (spodnji vrtec)
Tel: 01 7232 900 (zgornji vrtec)
E-pošta: vrtec@osmoravce.si
E-pošta: vrtec.moravce-
osjvmo@guest.arnes.si
Splet: www.vrtec-moravce.si

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke. Preberite več o zakonu o piškotkih..

Sprejemam piškotke.