MIske MUCE MURENČKI POLŽKI MEDVEDKI GUMBKI SONČKI metuljivrtec moravce logoČEBELICE ŽABICE JEŽKI RAČKE pikapolone mravljice

  • top7
  • decembertop2015
  • Dobrodošli na spletni strani Vrtca Moravče!

  • Dobrodošli na spletni strani Vrtca Moravče!

Mravljice

Vzgojiteljica: Barbara Mihelčič     jezki
Pom. vzgojiteljice: Metoda Vesel
Starost otrok:  4-6 let
Število otrok:   21

MI SMO:

Marljivi,

Radovedni

Ali vsevedni,

Veseli,

Ljubeznivi,

Joj, včasih tudi malo nagajivi,

Igrivi,

Crkljivi,

Ej, mi res smo zanimivi.

Natisni E-naslov

Mravljice - februar

Februar je bil zelo zanimiv in otroci so bili vključeni v različne raznolike dejavnosti. Z navdušenjem smo si ogledali dve predstavi v kulturnem domu. Še z večjim navdušenjem pa smo sami nastopali na odru in pokazali, kaj že znamo.

Pust je bil norčav kot vedno. Spremenili smo se v svoje najljubše junake in uživali v plesu in druženju s prijatelji.

Spoznavali smo olimpijado in zimske športe, ki smo jih uprizorili kar v telovadnici. Otroci so se z navdušenjem »drsali, sankali, tekli na smučeh in sodelovali v biatlonu, vozili slalom in se spremenili v prave skakalce«.

Seveda smo prepevali, ustvarjali, poslušali pravljice, se orientirali na koledarju in v zvezku in se seveda igrali. Otroci so pokazali veliko svoje domišljije pri igrah vlog, ki se jih vsakodnevno igrajo

Mravljice - januar

V tem mesecu smo veliko časa posvetili čustvom, ki smo jih spoznavali in izražali na različne načine.

Seveda pa je ta mesec minil v znamenju projekta Kače. Otroci so imeli možnost izbire tematike, ki jih najbolj zanima. Izbrali so kače in tudi sami izrazili ideje in podajali pobude, kaj bi delali, ustvarjali in kako bi kače spoznavali. Zastavili so vprašanja, kaj jih zanima in podali svoje odgovore in domneve. Seveda smo se odločili, da bomo dobili odgovore v knjigah, filmih, pravljicah…

Vrstile so različne zanimive dejavnosti, preko katerih so otroci spoznavali kače in se izražali skozi različne ustvarjalne dejavnosti. Kače smo risali, izrezovali in oblikovali iz dass mase. Igrali smo se gibalne in plesne igre.

Obiskala nas je ga. Maja Brodar in s seboj prinesla dva udomačena kraljeva pitona. Otroci so kače sprejeli z velikim navdušenjem. Ga. Maja je odgovarjala na njihova zanimiva vprašanja in tako potešila njihovo radovednost. Otroci so kače lahko pobožali, jih prijeli v roko, najbolj pogumni so jo dali celo za vrat. Vsi so premagali strah in vzpostavili stik s kačo. Doživetje je bilo res nepozabno in o njem smo razpravljali še v naslednjih dneh.

Izdelali smo knjige o kačah, ki so jih otroci z veseljem pregledovali in se ob njih pogovarjali. Pripravili smo razstavo za starše in za zaključek pripravili tudi KAČJI PLES V MASKAH, ki so jih otroci sami izdelali.

Doživetja so bila lepa in otroci so z navdušenjem sodelovali pri vseh dejavnostih, ki so jih izbrali.

Zanimivo:

Vzgojiteljica: »Katere kače so strupene?«

Otroci: »Moravške kače, lovske kače…«

Mravljice - december

December je bil poln različnih in čarobnih dogodkov, ki so v nas prebudila veselje in srečo. Doživetja so bila posebna in ob vsakem od njih smo neizmerno uživali in začutili otroško radost. Pod našimi spretnimi prstki so nastajali različni izdelki s katerimi smo še dodatno popestrili in obogatili predpraznične dneve. Z igro, petjem, plesom, ustvarjanjem in drugimi zanimivimi dejavnostmi smo pričarali nepozabne trenutke in se seveda veselili bližajočih praznikov. 

 

Mravljice - november

V mesecu novembru smo  obnovili naše znanje o varovanju narave in razvrščanju odpadkov. Spoznali smo, da z razvrščanjem odpadkov pripomoremo k čistemu okolju, z  zmerno porabo vode in ugašanjem luči pa k varčevanju z vodo in elektriko. Ustvarjali smo iz odpadnega materiala, se igrali z nestrukturiranim materialom in reciklirali oziroma ponovno uporabili stara oblačila za igro. Naučili smo se ločevati odpadke v ustrezne zabojnike.  Ugotovili smo, da odpadni material lahko koristno uporabimo za izdelke ali igrače. Obiskal nas je Grini, s katerim smo si ogledali odvoz in pravilno ločevanje odpadkov. V igralnici je za nas pripravil delavnico, prinesel je plakat z zapovedmi o varovanju okolja in nas obdaril s kartami.

Spoznali smo, da sta gibanje na svežem zraku in zdrava prehrana pomembna za ohranjanje zdravega telesa.  Pregledovali smo enciklopedije in knjige o našem telesu ter se seznanili s posameznimi notranjimi organi.

V skupini so v mesecu novembru sodelovali tudi starši. Obiskali sta nas dve mamici. Prva nam je pripravila ustvarjalno delavnico izdelovanja novoletnih voščilnic, druga pa nam je predstavila sladkorno bolezen. Ob koncu meseca smo bili deležni prav posebnega obiska, saj nas je obiskal gospod Anže, ki igra harmoniko v skupini Gadi. Ob prijetnih  zvokih harmonike smo zaplesali, zapeli in se prav lepo imeli!

Mravljice - oktober

»Naš gozdiček je prelep,

ves čaroben v njem je svet,

vse živali tam poznam,

v gozdu nikdar nisem sam…«

V skupini Mravljice smo v mesecu oktobru preživeli veliko časa v gozdu. Izkoristili smo čudovito jesensko vreme, zato smo  večkrat že takoj po zajtrku odšli v gozd.  Tam smo imeli prav poseben jutranji krog, saj smo se v tišini pozdravili s potovanjem pozdrava in izvedli jutranjo telovadbo. Razgibali smo se tudi s hojo in tekom čez naravne ovire v gozdu. Gozd  je prostor, ki je poln izzivov. Zelo smo  uživali ob stiku z naravo in odkrivanju lepot gozdov. Navdušeni smo bili  prav nad vsemi dejavnostmi, ki smo jih izvedli v gozdu. S pomočjo  povečevalnih stekel in opazovalnih lončkov smo raziskovali gozd in  odkrivali kakšne zaklade nam skriva gozd. Iskali smo sledi živali in ugotavljali čigavi so. S pomočjo prijatelja smo z zavezanimi očmi hodili po »poti slepih«. Ustvarjali smo  »bivališča za škratke«, kjer je bila domišljiji in ustvarjalnosti prepuščena prosta pot. Nekaterim je bilo najljubše tekanje po gozdu, drugim je bilo všeč ustvarjanje iz naravnih materialov, prav vsi pa smo zelo uživali v naravi in čarobnosti, ki nam jo ponuja gozd.

eko sola

zdrava sola

Tel: 01 7231 227 (spodnji vrtec)
Tel: 01 7232 900 (zgornji vrtec)
E-pošta: vrtec@osmoravce.si
E-pošta: vrtec.moravce-
osjvmo@guest.arnes.si
Splet: www.vrtec-moravce.si

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke. Preberite več o zakonu o piškotkih..

Sprejemam piškotke.