MIske MUCE MURENČKI POLŽKI MEDVEDKI GUMBKI SONČKI metuljivrtec moravce logoČEBELICE ŽABICE JEŽKI RAČKE pikapolone mravljice

  • decembertop2015
  • top7
  • Dobrodošli na spletni strani Vrtca Moravče!

  • Dobrodošli na spletni strani Vrtca Moravče!

Miške

Vzgojiteljica: Karmen Mihelčič      miske
Pom. vzgojiteljice: Bojana Kovič Prašnikar
Starost otrok: 1-2 leta
Število otrok:  14

PRAVLJICA O MIŠKAH...

Nekoč, za devetimi gorami, za devetimi vodami v deveti luknji sirčka, je 14 mišk živelo,

v njihovi luknji se veselilo, rajalo je in pelo, čarobno pravljično leto se tam je pričelo...

Stopamo korak za korakom, prepuščamo se domišljiji in z roko v roki rastemo saj skupaj zmoremo.

 

 

 

Natisni E-naslov

Miške - maj

»...Mravlja, mravljica iz mravljišča kukala,

mravlja, mravljica kaj je videla?...« 

Po raziskovanju luž smo se miške odločile, da pokukamo še na travnik. Ker imamo zelo radi živali, so si v mesecu maju pobliže pogledali mravlje, gosenice, metulje in pikapolonice.

Prvi teden smo spoznavali mravlje – seznanili smo se s pesmijo Mravlja in polž (J. Bitenc) in se naučili tudi koreografije. Gibalno smo posnemali mravlje kar po naši igralnici, uporabili smo tudi nekaj pohištva za več doživetij – mize so nam služile za rove. Na sprehodih smo opazovali mravlje, jih lovili v opazovalne lončke in jih pozorno preučevali. Ne mine dan, da po terasi ali na poti ne bi iskali mravljic. Naslednji teden smo se posvetili gosenicam s priljubljeno pravljico Zelo lačna gosenica. S pomočjo knjige smo preštevali in poimenovali različno sadje, barve,... Izdelali smo si maske gosenic in posnemali njihovo gibanje po igralnici – to pa ni bilo tako lahko! Naredili smo se tudi svoji 2 zelo lačni gosenici, kateri smo vsakodnevno pridno hranili, ob tem pa smo se naučili še gibalno pesem Gosenica. Preko knjige smo spoznali, da iz gosenice nastane metulj in v naslednjem tednu smo spoznavali tudi metulja. Preko pravljice Trije metulji smo se seznanjali z barvami in preštevali. Posnemali smo gibanje metulja in ob pesmi Metuljček Cekinček (J. Bitenc) preleteli našo igralnico in teraso. Bilo je tako zabavno! Na koncu meseca je prišla na vrsto tudi naša draga pikapolonica. Njeno pesmico pa že zelo dolgo prepevamo. Poleg gibanja in petja smo se pri vsaki novi travniški živali tudi ustvarjalno izkazali – izdelali smo mravljo, gosenico, odtisnili simetrijo metulja in popikali pikapolonico – kako smo ob tem uživali!

Poleg bivanja v naši igralnici pa smo se večkrat odpravili tudi na sprehode – sedaj z »bibo« pridemo že zelo daleč. Pridno jo držimo, da nam ne pobegne in jo popeljemo na raziskovanje naše okolice. Veliko smo se družili s prijatelji Murenčki in Mucami – tudi skupaj z njimi smo se odpravili na dooooolg pohod – vse do mostu pri Zalogu, zavili smo po potki ob potočku Drtijščica in po travniški poti prišli nazaj do našega vrtca – kakšen podvig in kako krasen dan!

Veliko smo ustvarjali v tem mesecu, veliko novega spoznali, postali smo pravi mali raziskovalci, se družili s prijatelji in postajali vsak dan bolj samostojni – kako daleč smo že prišli, kje so tisti mali otroci, ki so septembra prestrašeno prestopili prag vrtca in igralnice.

Tako, mi se vračamo nazaj na travnik, kjer bomo še naprej radovedno raziskovali in se družili s prijatelji, vam pa pošiljamo pisane pozdrave, s soncem obsijane!

Zapisala: Karmen Mihelčič, vzgojiteljica.

 

Miške - april

APRIL V MIŠKAH

»...Dežek pada, tip, tip, tip, zmoči polje, zmoči hrib.

Toča vsuje se z neba, trup, trup, trupa, ropota.

Lirelaj, sončni sijaj, boža aj-aj-aj..«

 

Pisano-vremenski april je v naše dni prinesel možnost za zelo različne dejavnosti in zabavo.

V mesec smo vstopili s praznovanjem rojstnih dni naših deklic, prepevali in se veselili skupaj z njima. Veselja pa v igralnici ni bilo le ta dan – največ veselja je k nam prinesel ravno rahel dež. Takšne dni smo namreč že spoznali v pravljici meseca, Nekega deževnega dne, kjer se je ježek vesel odpravil raziskovat luže. In kaj je oblekel in obul? Palerino in škornje. Nova in težka beseda za nas – palerina. Tudi mi smo posnemali ježka, si obuli škornje, nadeli palerino in se odpravili na zabavo po lužah. Otroci so se na to različno odzvali – nekateri so spontano zašli v luže in poskakovali v njih, drugi so za to raziskovanje najprej potrebovali potrditev prijateljev, da je zadeva zares zabavna. »Čof-čof-čof« je odmevalo izpod naših škornjev. Dotikali smo se luž, tekli čez njih, poskakovali in rezultat – seveda, mokri in veseli otroci. Sončne dni smo izkoristili za igro zunaj. Večkrat smo se igrali in ustvarjali na naši terasi, opazovali promet, otroke in naravo okoli nas. Sprehajali smo se po vrtčevski okolici, risali s kredami, se sprehodili do travnika, kjer smo nabirali rože in se igrali na igrišču. Največkrat smo se povzpeli na največji tobogan in se po njem spustili navzdol – to je bila super zabava. Nekaj napora pri plezanju navzgor, potem pa veselje ob spustu. Ob deževnih dnevih smo obiskali našo telovadnico, kjer smo se razgibali in se naigrali – poligoni s premagovanjem ovir, potiskanje in vlečenje mehkih blazin različnih oblik, senzorična pot, igra z žogo, plezanje po ripstolu gor in dol, vožnja po toboganu iz blazin, valjanje po valju,.... Pri pospravljanju rekvizitov ob koncu vadbe otroci zelo radi sodelujejo, pred odhodom v igralnico pa še sprostitev ob umirjeni glasbi. Da vam zaupamo še to – v telovadnici se poleg gibanja dogaja še marsikaj drugega. Ta mesec smo si lahko ogledali tudi 2 predstavi: lutkovna predstava Opičja uganka ali Mamica, kje si? ter predstava v izvedbi učencev osnovne šole, Muca Copatarica. Pri obeh predstavah smo se potopili v pravljični svet in spremljali dogajanje od začetka pa vse do konca. Za piko na i pa nam je dopoldan v vrtcu polepšala tudi naša knjižničarka Katarina. Obiskala nas je v igralnici in nam prebirala zabavne kratke rime o miškah. Prinesla nam je tudi nekaj novih knjig, katere vsakodnevno pregledujemo.

Mesec maj nam že prinaša sončne in razgibane dni, pa pokukajmo, kaj vse se nam bo tokrat pripetilo.

Razigrane pozdrave vam pošiljamo miške s Karmen in Bojano.

Zapisala: Karmen Mihelčič, vzgojiteljica.

Miške - marec

»...Mali zvonček, se je zbudil, očke trudne si pomel.

Da bi bratce še prebudil, kar zvoniti je začel:

»Bim-bim, bim-bim, zaspance budim, prišla je pomlad in sonček naš zlat.

Bim-bam, bim-bam, vse rož'ce na plan, bim-bam, bim-bam.«

 

Pa se je tudi v naši mišji hišici pojavila pomlad in nas prebudila in zimskega spanca.

V začetku meseca smo izkoristili zadnje snežene kepe in se s prijatelji kepali in igrali v snegu na terasi in na igrišču, prepevali pesmi o snegu in ustvarjali na zimsko tematiko. Snežilo je tudi v naši igralnici... Kako? Lahko si ogledate fotografijo spodaj in boste ugotovili.

Pravljica meseca je bila tokrat Piščanček Pik, ki pripoveduje, kako je mali piščanček Pik iskal svojo mamico in koga vse je med tem srečal – srečal je različna čustva: STRAH, JEZO, ŽALOST in VESELJE, ki mu je pomagalo pri iskanju mame putke. Torej, v tem mesecu smo se posvetili čustvom. Otroci so se igrali s sličicami teh čustev in večkrat opazovali vzgojiteljici in njuni gestiki ter mimiki ob posameznem čustvu – konec meseca se to že tudi sami pokažemo in prepoznamo sličice čustev. Poslušali smo glasbo različnih razpoloženj in izrazno poplesovali po naši igralnici. Ob koncu pravljice, ko smo bili vsi skupaj s Pikom in mamico putko srečni, smo zapeli in zaplesali pesem Če si srečen, katero smo usvojili in jo zelo radi prepevamo.

Tekom meseca smo se urili tudi v samostojnosti – umivanje, sezuvanje in slačenje, obuvanje in oblačenje, hoja po stopnicah in seveda uporaba stranišča in kahlic. Obiskovali smo telovadnico in igrišče, kjer smo se gibali, uporabljali igrala, premagovali različne poligone in se rokovali s športnimi pripomočki.

Veliko praznikov je bilo tekom meseca, tudi na to nismo pozabili. Ustvarjali smo za naše zlate mamice in jim posadili rože, našim očkom smo pustili obris naših malih rok.

Prihod pomladi so nam pričarali otroci skupine Gumbki, ki so nam pripravili lepo predstavo, v svoji igralnici pa smo v pomlad vstopili s pravljico sestavljanko Zajček Jurček išče pomlad in s pesmicama Mali zvonček ter Mravlja in polž. Izdelali smo tudi že pomadno dekoracijo, ki krasi eko oglasno desko našega vrtca, za našo garderobo pa že pridno »sadimo rožice«, ki jih boste kmalu videli...

Tako je, veliko prepevamo, veliko se gibamo, si malo ponagajamo in se imamo radi, radi, radi.

Sončne pozdrave vam pošiljamo miške s Karmen in Bojano.

 

Zapisala: Karmen Mihelčič, vzgojiteljica.

eko sola

zdrava sola

Tel: 01 7231 227 (spodnji vrtec)
Tel: 01 7232 900 (zgornji vrtec)
E-pošta: vrtec@osmoravce.si
E-pošta: vrtec.moravce-
osjvmo@guest.arnes.si
Splet: www.vrtec-moravce.si

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke. Preberite več o zakonu o piškotkih..

Sprejemam piškotke.