MIske MUCE MURENČKI POLŽKI MEDVEDKI GUMBKI SONČKI metuljivrtec moravce logoČEBELICE ŽABICE JEŽKI RAČKE pikapolone mravljice

  • decembertop2015
  • top7
  • Dobrodošli na spletni strani Vrtca Moravče!

  • Dobrodošli na spletni strani Vrtca Moravče!

Gumbki

Vzgojiteljica: Joži Zaveršnik (nadomešča Janja Levičnik Podržaj)     gumbki
Pom. vzgojiteljice: Romanca Božič
Starost otrok:  3-5 let
Število otrok:   21

DRAGI OTROCI IN STARŠI!

Ob začetku novega vrtčevskega leta želiva, da bodo občutki igre, druženja, radosti in smeha prisotni vse leto, tako med otroki, starši in vzgojitelji. Z roko v roki se na skupnih poteh počutimo varnejše, koraki so lahkotnejši in pot do cilja lažja!


Skupaj se veselimo novih spoznanj, ki so že na poti polni pričakovanj!

Lepo vas pozdravljava Janja in Romanca


NatisniE-naslov

Gumbki - januar

ČUSTVENI  JANUAR

Ob vstopu v novo leto, se v skupini »Gumbki« ni nič spremenilo. Polni prazničnih vtisov smo začeli s spoznavanjem nove teme. V tem mesecu smo spoznavali čustva. Sprva je bila beseda čustva, za nas povsem nepoznana. Da smo razumeli, kaj pomeni, smo najprej prebrali zgodbo o Piščančku Piku in tako spoznali nekaj osnovnih čustev: veselje, jeza in strah.  Prebrali in ogledali smo si veliko knjig in slikanic na izbrano temo. Veliko smo se pogovarjali in si zaupali, kako se počutimo v posameznih situacijah, npr. ko smo žalostni, veseli, jezni, prestrašeni. Izdelali smo tudi koledar – »Danes se počutim …«. Izdelali smo ga tako, da smo prilepili simbole, ki prikazujejo posamezno čustvo oz. razpoloženje. Vsak izmed nas ima ščipalko s svojim simbolom. Vsak dan tako označimo, kako se danes počutimo. Veliko nas je večino časa veselih, nasmejanih, vendar kdaj je vsak izmed nas tudi žalosten, jezen ali pa prestrašen. Nič zato, vemo, da ne moremo biti vedno najboljše volje. Imamo pa zato prijatelje, ki nas velikokrat razveselijo in nam pomagajo v takšnih trenutkih.

Izdelali in igrali smo se tudi z lutkami, ki so bile različnih razpoloženj. Izdelali smo tako imenovane telesne lutke oz. lutke na dlani.

Naučili smo se, da je prav, da izražamo čustva, ki so lahko pozitivna ali pa negativna. Izražamo jih lahko na različne načine in tudi mi smo jih. Izražali smo jih z barvanjem z vodenimi barvicami. Poslušali smo različno glasbo in jo povezovali s čustvi ter gibanjem.

Prvič smo se igrali tudi pantomimo. Igro smo povezali s temo našega meseca in se igrali čustveno pantomimo. Otroci so pokazali in zaigrali posamezno čustvo in razpoloženje, ostali pa so morali ugotoviti, za katero čustvo gre. Naučili smo se tudi socialno igro Ugani, kdo manjka in gibalno-rajalno igro Lisica, kaj rada ješ.

Ob vsem dogajanju in novem spoznavanju nismo pozabili na skrb za naše zdravje. Obiskala nas je medicinska sestra iz ZD Domžale, ga. Nataša. Prebrala nam je zanimivo pravljico, ki je govorila o tem, kako pomembno je, da skrbimo za svoje zobe. S seboj je prinesla tudi svoje »prijatelje«, katerim smo temeljito umili zobe. Zobe smo si umivali tudi v vrtcu, saj ima vsak izmed nas v vrtcu svojo zobno ščetko in zobno pasto. Pri umivanju nam pomagata vzgojiteljici in ga. Nataša. Tako so naši zobki čisti in zdravi.

Lepo vas pozdravljamo otroci iz skupine »Gumbki« z Janjo in Romanco 

Gumbki - december

VESELI DECEMBER

Mesec december je zagotovo tisti mesec v letu, ki se ga vsi veselimo in nestrpno pričakujemo. Pravimo mu tudi veseli december in prav tako smo ga poimenovali tudi v skupini »Gumbki«. Izdelali smo praznično hišico, v kateri smo vsakodnevno odpirali posamezna okna in tako razkrili dejavnost, ki bo sledila za posamezni dan.  

Praznično vzdušje smo si ustvarili že v začetku meseca, ko smo okrasili smrečico v avli in v igralnici naše skupine. Škatle smo pobarvali, jih okrasili, izrezali in izdelali hiške, s katerimi smo zgradili snežno Božičkovo vas, ki smo jo postavili pod smrečico v naši igralnici. Veselo smo prepevali praznične pesmi ob skupnih druženjih, skupaj iz otroki ostalih skupin v avli vrtca in se naučili pesem Drevesce želja. V tem mesecu smo imeli s pevskim zborom tudi prvi nastop. Nastopali smo na prireditvi Veseli december v Moravčah.

Dopoldneve smo si popestrili tudi s poskočnimi  ritmi različne glasbe. V enem izmed petkovih dni  so nam mladi fantje zaigrali in nas razveselili z narodno-zabavno glasbo. To je bil zagotovo eno izmed najbolj veselih dni tega meseca.

Ustvarjali smo v našem ustvarjalnem kotičku. Okrasili smo lončke in posejali božično žito. Zanj smo skrbno skrbeli, ga zalivali in opazovali. Ne boste verjeli, prav vsem je ozelenelo in zraslo. Otroci so žito odnesli domov in tako krasilo domove naših družin. Izdelali smo voščilnice in ustvarjali na temo snežno mesto. Otroci so mesto najprej narisali s črno voščenko nato pa smo risbe prebarvali z modro in rdečo vodeno barvico. Otroci so pri tem opazovali mešanje teh dveh barv in bili zelo presenečeni ter začudeni zaradi sprememb barv.

Ogledali smo si tri predstave, lutkovno predstavo z naslovom Zimska pravljica, v izvedbi lutkovnega gledališča FRU-FRU, dramsko predstavo z naslovom Janko in Metka iščeta božični duh, v izvedbi dijakov Srednje vzgojiteljske šole Kamnik in tretjo predstavo so nam zaigrali učenci iz osnovne šole z naslovom Zajčkov čarobni lonček.

Prav nestrpno smo čakali peko piškotov. Ta dan smo v vrtec prinesli pripomočke za peko in predpasnike. Najprej smo »zamesili« in ob tem nekateri spoznali kar nekaj novih besed. Peke piškotov smo se lotili v manjših skupinah, ki so se zamenjale, tako da smo piškote lahko delali prav vsi. S piškoti smo se posladkali v vrtcu, vsak izmed nas pa jih je lahko tudi nekaj odnesel domov, da so jih poizkusili tudi naši najbližji.

V zadnjih dneh pred počitnicami, natančneje na 1. zimski dan, smo čakali obisk Dedka Mraza. Dedek Mraz nas je zaradi obilo dela, obiskal nekoliko prej. Z njim smo se pogovarjali, zaupal nam je, kako pripravlja darila, s čim obišče vse otroke in kdo mu pri tem pomaga. Razveselil nas je tudi z novimi igračami, s katerimi se zadnje dni zelo veliko igramo. Zahvalili smo se mu in mu v zahvalo zapeli našo najljubšo pesem:

Cin, cin, cin, 
Cin, cin, cin, 
zvončki pojejo 
lep je ta božični čas, 
ki prinaša zimo v vas … 
HEJ! 
Vprezimo sani, 
pohitimo v snežne dni, 
z iskrico v očeh, 
odmeva zvonki smeh. 
Zvončki na saneh, 
skrivnostni beli svet, 
božič nam pričarajo, 
srčeca odpirajo.

Cin, cin, cin, 
Cin, cin, cin, 
zvončki pojejo 
lep je ta božični čas, 
ki prinaša zimo v vas. 

Ob začetku novega leta vam želimo naj bo to leto, ki je pred nami nasmejano, srečno, uspešno in predvsem igrivo! To vam želimo otroci iz skupine »Gumbki« z Janjo in Romanco

Gumbki - november

V začetku meseca novembra smo se z otroki veliko pogovarjali o ločevanju odpadkov. Izdelali smo plakat in razvrščali različne odpadke v zaboje različnih barv. Ogledali smo si tudi »ekološke otoke« v Moravčah. Iz odpadnega in naravnega materiala smo izdelali plakat, katerega smo razstavili v »eko kotičku«. Obiskal nas je Grini, maskota – vesoljček, ki najraje skrbi za okolje, ter si ogledali odvoz odpadkov. To nam je omogočilo JKP Prodnik, za kar se jim zahvaljujemo. Sodelovali smo tudi pri nagradnem natečaju »Deluj eko – ohrani čebelo in smreko« in izdelali »eko smreko« na temo pravljice Medena pravljica.

V petek, 17. 11. 2017, smo se tudi v našem vrtcu pridružili projektu tradicionalni slovenski zajtrk. Ta dan smo imeli na naših mizah za zajtrk lokalno pridelano hrano: kruh, maslo, med,  mleko in jabolko – vse slovenskega porekla, ki so nam jo podarili kmetje in kmetijska podjetja, čebelarji ter živilskopredelovalna podjetja. V skupini »Gumbki« so se nam na tradicionalnem slovenskem zajtrku pridružili tudi župan Martin Rebolj, pomočnica ravnateljice Branka Peterlin, predstavnika in predsednica Čebelarskega društva Moravče, Irena Urbanija in donator mleka Ambrož Peterka. Po zajtrku, smo za goste v zahvalo pripravili majhno presenečenje. Predstavili smo se s pesmicama Luža mleka in Če si slabe volje.

Ne samo, da smo okušali dobrote domače pridelane hrane, temveč smo se v tem tednu ozaveščali o pomenu zajtrka, da bodo to postale naše prehranske navade. Naučili smo se tudi, da hrana ne zraste na trgovskih policah, ampak jo mora pridelati človek sam.

Obiskali smo knjižnico Daneta Zajca in imeli pravljično urico s knjižničarko Katarino in  si različne knjige in slikanice. V tem mesecu smo imeli tudi pevske vaje skupaj z ostalimi otroki 2. starostnega obdobja in se naučili dve novi pesmi, Luža mleka in Tara-tara.

V zadnjem delu meseca smo se pogovarjali o našem telesu. Večino delov našega telesa smo vsi že poznali. Naučili smo se deklamacijo z naslovom Jaz. Vsak je izdelal svojega »kopitljačka«, ki je predstavljal vsakega izmed nas.

V zadnjih dneh meseca smo izdelali zimsko dekoracijo, ki krasi našo igralnico. Ne vemo, mogoče je ravno zato, na zadnji novembrski dan zapadel prvi letošnji sneg, katerega smo se ga zelo razveselili in ga izkoristili za prve zimske radosti na snegu.

Lepo vas pozdravljamo otroci iz skupine »Gumbki« z Janjo in Romanco in vam želimo čudovit praznični december  

Gumbki - oktober

Začetek meseca oktobra – v tednu otroka, so v naši skupini potekale zanimive dejavnosti. Naučili smo se novo pesem z naslovom Če si slabe volje, imeli orientacijski pohod Škrata Feliksa, ustvarjali na temo jesen, imeli kostanjčkov piknik in si ogledali lutkovno predstavo z naslovom Pikec Ježek in Gasilko Jež. Ogled lutkovne predstave je bil uvod v temo našega meseca, saj smo se v tem mesecu veliko pogovarjali o tem, kdo vse nam pomaga. Spoznali smo tri različne poklice. Najprej smo preko različnih knjig, slikanic in pravljic spoznali poklic gasilca. Izdelali smo tudi gasilska vozila, gasilske čelade in v igralnici oblikovali gasilski kotiček, kjer smo se lahko vsakodnevno igrali »gasilce«. Obiskali smo tudi Gasilski dom PGD Moravče, kjer smo si ogledali vozila, gasilski dom in opremo gasilcev. Imeli smo gasilski dan, kjer smo imeli »gasilske vaje« z našo vzgojiteljico Janjo, ki je v prostem času tudi gasilka. Sodelovali smo tudi pri evakuvacijski vaji. Nato smo se seznanili s poklicem policista in ga najprej spoznali preko knjig in različnih slikanic. Veliko smo se pogovarjali, kje vse nam lahko pomagajo policisti in najbolj zanimiva je bila igra na temo. Kot tretji poklic smo spoznali poklic medicinske sestre in tudi zdravnika. Igralnico smo spremenili v zdravstveni dom, bolnišnico in lekarno. Svoje delo nam je predstavila medicinska sestra Vesna in dopoldne preživela v naši družbi. Ta dan smo bili zdravniki, pacienti, medicinske sestre in brati. Svoje delo smo vsi opravili zelo dobro, zato smo domov odšli vsi zdravi.

Lepo vas pozdravljamo otroci iz skupine »Gumbki« z Janjo in Romanco 

Gumbki - september

Poletje je naokoli in poletne počitnice so se končale. Veseli in radovedni smo se otroci iz skupine »Gumbki« v mesecu septembru veselili ponovnega srečanja. Prve septembrske dni smo raziskovali nove prostore, saj smo se preselili v novo igralnico. Najbolj zanimiva je otrokom vsekakor »igralna hišica«, ki jo imamo v skupini. Spoznali smo dva nova prijatelja, ki smo ju z veseljem sprejeli v našo igrivo skupino. Igrali smo se različne socialne igre in se tako še bolj povezali. Vsak izmed nas je izdelal tudi svoj simbol skupine – gumb. Oblikovali smo pravila, ki jih bomo tekom leta upoštevali v skupini. Seznanili smo se z novo deklamacijo Gumbek in šivanka. Nekateri smo osvojili besedilo, nekateri deklamacijo gibalno uprizarjamo.

Veliko prijateljev je v tem mesecu praznovalo tudi rojstni dan. V ta namen smo jim narisali risbe, jim zapeli, se z njimi »posladkali« in se poveselili.

Dneve v vrtcu smo izkoristili tudi za igro in bivanje zunaj. Odpravili smo se na sprehode v okolico vrtca in se igrali na vrtčevskem igrišču. Ker nas je kar nekaj časa spremljalo deževno obdobje, smo se ven odpravili tudi v dežju. Primerno oblečeni in obuti smo deževen dan izkoristili za igro in ples v dežju. To je bil eden izmed najbolj zabavnih dni.

Proti koncu meseca smo praznovali 1. jesenski dan. Botra Jesen nam je pripravila jesensko košaro, katere smo se zelo razveselili. Da smo se tudi sami prepričali, kako se narava spreminja, smo se odpravili v gozd. S seboj smo vzeli košaro, katero smo napolnili z različnimi plodovi in materialom iz gozda. Ker je jesen šele prišla v naše kraje, bomo v jesenskem času še veliko opazovali in raziskovali spremembe in dogajanje v naravi. Na temo jesen smo se naučili deklamacijo Slikarka in pesem z naslovom Rjava pesmica (M. Voglar), katero veselo prepevamo.

Lep jesenski pozdrav, otroci iz skupine »Gumbki« z Janjo in Romanco

eko sola

zdrava sola

Tel: 01 7231 227 (spodnji vrtec)
Tel: 01 7232 900 (zgornji vrtec)
E-pošta: vrtec@osmoravce.si
E-pošta: vrtec.moravce-
osjvmo@guest.arnes.si
Splet: www.vrtec-moravce.si

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke. Preberite več o zakonu o piškotkih..

Sprejemam piškotke.