MIske MUCE MURENČKI POLŽKI MEDVEDKI GUMBKI SONČKI metuljivrtec moravce logoČEBELICE ŽABICE JEŽKI RAČKE pikapolone mravljice

  • top7
  • decembertop2015
  • Dobrodošli na spletni strani Vrtca Moravče!

  • Dobrodošli na spletni strani Vrtca Moravče!

Gumbki

Vzgojiteljica: Lucija Gorišek     gumbki
Pom. vzgojiteljice: Marta Bezovšek
Starost otrok:  5-6 let
Število otrok:   24

 

Majhno je dovolj veliko

Nisi velik, če imaš,

višino meri to, kar daš.

Nisi velik, ko si star,

če za druge ti ni mar.

In bogastvo nič ne šteje,

če dobrota ga ne greje.

Nisi velikan z višino,

če v srcu imaš praznino.

Majhen si pa vidiš svet,

na prstke šteješ nekaj let,

znaš izreči: imam te rad,

pojdi z mano se igrat!

Čeprav si še otroških let,

lahko presežeš cel planet,

ko na tleh pobereš ptička,

ki boli ga perutnička.

Dobrosrčnost je zaklad,

z njo si zidaš zlati grad,

majhna je dovolj velika,

da sonca sreče se dotika.

(Mirijam S. Žvegla)

Vsak dan v vrtcu je posebno doživetje: občutki veselja, ljubezni, pripadnosti, igrivosti, radovednosti, dobrote, strpnosti ... vse to nas bogati in nam polepša dan.

V vseh nas je vse: majhno in hkrati veliko.


Natisni E-naslov

Gumbki - maj

Potep na morje

Napočil je dan,

že težko pričakovan.

Ko odšli smo na morje

si ogledat morsko obzorje.

Sonce s seboj smo pripeljali

in se z vlakcem okoli Umaga peljali.

Ko se je zvečerilo in

se je sonce dol' spustilo,

smo lučke vzeli in se v temno noč podali

ter obalo raziskovali.

Drugi dan po morju mirnem smo se peljali

ter pogumnega potapljača tam spoznali.

Ta v mrzlo vodo je skočil,

ter nas malo pomočil.

Morsko zvezdo, kumaro in rakce nam prinesel

in jih v posodo stresel.

Dolgčasa nismo poznali,

saj smo se vseskozi igrali.

Mažoretke so nam plesale

in palico okrog roke vrtele,

kot bi se jim snele.

 

Tretji dan nas morje je zvabilo,

da smo sprejeli njegovo povabilo.

Slekli smo hlače in v vodo skočili

ter noge in roke si zmočili.

S težkim srcem smo se poslovili

in morje zapustili.

Še malo bi ostali,

ampak smo se odpeljali,

in lepo vreme v Moravče pripeljali.

Prispevek napisala: Tanja Cerar

Gumbki - april

 

APRILSKO DOGAJANJE

Mesec april je bil pestro obarvan z različnimi dogodki in dejavnostmi. No, pa pojdimo kar po vrsti. Že nekaj časa smo se intenzivno pripravljali na dobrodelni nastop »Združeni v glasbi«, ki je potekal 12. 4 in 13. 4., v Kulturnem domu Moravče. V kolikor se dobrodelnega koncerta niste mogli udeležiti, vas pozivamo, da si ga ogledate na spletnem portalu YouTube.

Mesec april pa obeležuje tudi pomembne dogodke. Eden izmed njih je Svetovni dan knjig, zato smo na ta dan prinesli svojo najljubšo knjigo, jo predstavili in tudi prebrali. Knjige nas spremljajo na vsakem koraku, saj že od začetka leta prebiramo in pripovedujemo različne pravljice, pesmice in deklamacije za Pravljičnega palčka, ki so ga otroci uspešno zaključili. V ta namen smo obiskali knjižnico Moravče, kjer smo se knjižničarki lepo zahvalili za vse obiske, prebrane pravljice, otroci pa so prejeli priznanje za opravljeno bralno značko Pravljičnega palčka.

Poleg svetovnega dneva knjig pa nismo pozabili na praznovanje našega čudovitega planeta, Zemlje. V ta namen smo se veliko pogovarjali o našem planetu in o tem, kaj bi lahko dobrega naredili zanj. Ogledali smo si poučne dokumentarne filmčke in prisegli, da bomo kar se da po svojih zmožnostih skrbeli za našo naravo. Najbolj smo bili žalostni, ko smo na videoposnetku gledali želvico, ki je zaradi odvrženih plastičnih vrečk v morju, skoraj izgubila življenje. Še dobro, da jo je mimoidoči rešil, sicer vsi vemo kaj bi se zgodilo. Zato smo zaprisegli, da ne bomo uporabljali več plastičnih vrečk, ki jih je na tone in tone preveč. V vrtcu se poskušamo tega tudi držati - to lahko opazite tudi vi, dragi starši, ko otroci dobijo malico zavito v prtiček. Najbolj pomembno pa je dejstvo, da se otroci sami še kako dobro zavedajo, da lahko z malimi stvarmi veliko pripomorejo za skupno dobro.

Ugotovili smo, da lahko v kuhinji najdemo kar nekaj uporabnih stvari za izvajanje eksperimentov. Poskusite in ugotovite, ali sta poper in detergent za posodo najboljša prijatelja … in kaj se naredi s šumečo tableto v Coca-coli in še veliko drugega.

Kar se da, pa smo izkoristili tudi vreme – lepo ali slabo bi rekli, ampak dež in luže za nas niso slabo vreme. Če imaš na sebi škornje in pelerino postanejo luže tvoje najboljše prijateljice. In res, skakali smo po lužah, ja, tudi vzgojiteljice ;)

Zdaj pa bomo kmalu skočili v še večjo lužo…morje. Hmm..vas že srbijo prsti zakaj?

Prispevek napisala: Tanja Cerar

Gumbki - januar

V januarju smo se pogovarjali o zimi, letnem času, ki nas spremlja skozi hladno obdobje leta. Prisluhnili smo zgodbi babice Zime, ki živi ob morju in se sonči na plaži … Neee. Ne, živi v zimski koči in ves dan gleda risanke na televiziji. Neee. Tisto pravo, rusko. Kako so živali prihajale k babici Zimi. Njen dom smo naslikali s slikarskim ogljem. Poslušali smo glasbeno pravljico, ob njen zaplesali in spremljali z malimi inštrumenti. Pripravili smo tudi predstavo in povabili vrstnike iz skupine Medvedki. Po pravljici Kako so živali prihajale k babici Zimi smo v telovadnici izvedli različne gibalne igre.

Vsakodnevno smo se pogovarjali o pticah, ki smo jih opazovali skozi vrtčevsko okno. Poskrbeli smo, da ne bodo lačne na vrtčevskem igrišču, pa tudi doma, saj smo izdelali ptičje hišice iz embalaže, ki so jih otroci potem odnesli domov.

Na pevskih vajah smo ploskali ob glasbi Radetzky March ter spoznali novo pesem Snežak in kos. Poslušali smo glasbo Antonia Vivaldija: Zima in vsak otrok je poslušano glasbo narisal. Nastale so zanimive ilustracije. Nekateri so risali zimsko idilo, drugi note ...

Že manjša količina snežne odeje nam je ponudila veliko veselja in ustvarjalnosti. Otroci so tekali, delali odtise, oblikovali zelenjavnega sneženega moža, risali po snegu, lovili snežinke, se kepali, sankali… in se naužili nekaj zimskih radosti.

Zapisala: Lucija Gorišek

Gumbki - december

Pazi, pazi, škrateljček,

da ti lučke krasne,

da ti lučke čudežne

vetrček ne ugasne.

Nesi, nesi, škrateljček,

jo naprej po svetu

in zaželi vsem ljudem

srečo v novem letu.

(Anja Štefan/ Škratovske oči)

Naj zasijejo želje in naj zažari veselje, vam želiva Lucija in Marta.

Gumbki - november

V prvih dneh meseca novembra smo se posvetili gasilski tematiki. V telovadnici smo izvedli zanimivo gibalno uro na temo gasilcev, kjer smo se igrali prave gasilske igre in štafeto. Obiskali smo gasilski dom PGD Moravče, kjer so nam prostovoljni gasilci predstavili opremo gasilcev, orodja in vozila.

Druga tema v novembru pa je bila namenjena čebelam oz. tradicionalnemu slovenskemu zajtrku. Pogovarjali smo se o čebelah, njihovemu življenju in pomenu. O njih smo se učili pesmi, dve deklamaciji in pregovore.

Slikali smo panjske končnice in izdelali čebelnjak. Obiskali in ogledali smo si čebelnjak v Zalogu pri Moravčah.

Najpomembnejši dan v mesecu je bil petek, 16. 11. 2018. Takrat  smo imeli v našem vrtcu že ustaljeni tradicionalni slovenski zajtrk. Tokrat v družbi gospe mag. Tanje Strniša, državne sekretarke na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, gospoda Roka Židanika, člana kabineta Ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, gospoda Martina Rebolja, župana Občine Moravče in njegovo soproge Vojke, gospe Nuške Pohlin Schwarzbartl, ravnateljice Osnovne šole Jurija Vege Moravče, gospe Branke Peterlin, pomočnice ravnateljice vrtca, gospe Irene Urbanija, predsednice Čebelarskega društva Moravče, gospoda Marjana Kofola, člana Čebelarskega društva Moravče, gospe Renate Tič Luznar in gospoda Ambroža Peterke, slednja oba pridelovalca lokalne prehrane v občini Moravče. Omenjenim gostom smo pripravili prijeten kulturni program, ki ga je simpatično povezovala kranjska sivka. Gostje so z nami zajtrkovali; lokalno pridelani med, maslo, domače pečen kruh in pili domače mleko. Za posladek pa smo uživali v jabolkih iz sosednje vasi. V zahvalo za obisk smo gostom poklonili naravne, ročno izdelane panje, okrašene s čebelicami iz barvnih koruznih gradnikov.

V hladnih dneh nas je presenetil in razveselil tudi prvo zapadli sneg. Uspelo nam je celo narediti snežaka, ki pa se je kar hitro stopil. Ob prvih snežinkah smo izdelali zimsko dekoracijo in pomagali vzgojiteljicam pri izdelavi izdelkov za novoletni bazar v zadnjih dneh meseca.

Sedaj pa zopet nestrpno pričakujemo ponovne snežinke, v upanju, da nam polepšajo praznike in nam omogočijo neizmerno veselje v zimskih vragolijah.

 

 

eko sola

zdrava sola

Tel: 01 7231 227 (spodnji vrtec)
Tel: 01 7232 900 (zgornji vrtec)
E-pošta: vrtec@osmoravce.si
E-pošta: vrtec.moravce-
osjvmo@guest.arnes.si
Splet: www.vrtec-moravce.si

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke. Preberite več o zakonu o piškotkih..

Sprejemam piškotke.