MIske MUCE MURENČKI POLŽKI MEDVEDKI GUMBKI SONČKI metuljivrtec moravce logoČEBELICE ŽABICE JEŽKI RAČKE pikapolone mravljice

  • top7
  • decembertop2015
  • Dobrodošli na spletni strani Vrtca Moravče!

  • Dobrodošli na spletni strani Vrtca Moravče!

Gumbki

Vzgojiteljica: Lucija Gorišek     gumbki
Pom. vzgojiteljice: Marta Bezovšek
Starost otrok:  5-6 let
Število otrok:   24

 

Majhno je dovolj veliko

Nisi velik, če imaš,

višino meri to, kar daš.

Nisi velik, ko si star,

če za druge ti ni mar.

In bogastvo nič ne šteje,

če dobrota ga ne greje.

Nisi velikan z višino,

če v srcu imaš praznino.

Majhen si pa vidiš svet,

na prstke šteješ nekaj let,

znaš izreči: imam te rad,

pojdi z mano se igrat!

Čeprav si še otroških let,

lahko presežeš cel planet,

ko na tleh pobereš ptička,

ki boli ga perutnička.

Dobrosrčnost je zaklad,

z njo si zidaš zlati grad,

majhna je dovolj velika,

da sonca sreče se dotika.

(Mirijam S. Žvegla)

Vsak dan v vrtcu je posebno doživetje: občutki veselja, ljubezni, pripadnosti, igrivosti, radovednosti, dobrote, strpnosti ... vse to nas bogati in nam polepša dan.

V vseh nas je vse: majhno in hkrati veliko.


Natisni E-naslov

Gumbki - januar

V januarju smo se pogovarjali o zimi, letnem času, ki nas spremlja skozi hladno obdobje leta. Prisluhnili smo zgodbi babice Zime, ki živi ob morju in se sonči na plaži … Neee. Ne, živi v zimski koči in ves dan gleda risanke na televiziji. Neee. Tisto pravo, rusko. Kako so živali prihajale k babici Zimi. Njen dom smo naslikali s slikarskim ogljem. Poslušali smo glasbeno pravljico, ob njen zaplesali in spremljali z malimi inštrumenti. Pripravili smo tudi predstavo in povabili vrstnike iz skupine Medvedki. Po pravljici Kako so živali prihajale k babici Zimi smo v telovadnici izvedli različne gibalne igre.

Vsakodnevno smo se pogovarjali o pticah, ki smo jih opazovali skozi vrtčevsko okno. Poskrbeli smo, da ne bodo lačne na vrtčevskem igrišču, pa tudi doma, saj smo izdelali ptičje hišice iz embalaže, ki so jih otroci potem odnesli domov.

Na pevskih vajah smo ploskali ob glasbi Radetzky March ter spoznali novo pesem Snežak in kos. Poslušali smo glasbo Antonia Vivaldija: Zima in vsak otrok je poslušano glasbo narisal. Nastale so zanimive ilustracije. Nekateri so risali zimsko idilo, drugi note ...

Že manjša količina snežne odeje nam je ponudila veliko veselja in ustvarjalnosti. Otroci so tekali, delali odtise, oblikovali zelenjavnega sneženega moža, risali po snegu, lovili snežinke, se kepali, sankali… in se naužili nekaj zimskih radosti.

Zapisala: Lucija Gorišek

Gumbki - december

Pazi, pazi, škrateljček,

da ti lučke krasne,

da ti lučke čudežne

vetrček ne ugasne.

Nesi, nesi, škrateljček,

jo naprej po svetu

in zaželi vsem ljudem

srečo v novem letu.

(Anja Štefan/ Škratovske oči)

Naj zasijejo želje in naj zažari veselje, vam želiva Lucija in Marta.

Gumbki - november

V prvih dneh meseca novembra smo se posvetili gasilski tematiki. V telovadnici smo izvedli zanimivo gibalno uro na temo gasilcev, kjer smo se igrali prave gasilske igre in štafeto. Obiskali smo gasilski dom PGD Moravče, kjer so nam prostovoljni gasilci predstavili opremo gasilcev, orodja in vozila.

Druga tema v novembru pa je bila namenjena čebelam oz. tradicionalnemu slovenskemu zajtrku. Pogovarjali smo se o čebelah, njihovemu življenju in pomenu. O njih smo se učili pesmi, dve deklamaciji in pregovore.

Slikali smo panjske končnice in izdelali čebelnjak. Obiskali in ogledali smo si čebelnjak v Zalogu pri Moravčah.

Najpomembnejši dan v mesecu je bil petek, 16. 11. 2018. Takrat  smo imeli v našem vrtcu že ustaljeni tradicionalni slovenski zajtrk. Tokrat v družbi gospe mag. Tanje Strniša, državne sekretarke na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, gospoda Roka Židanika, člana kabineta Ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, gospoda Martina Rebolja, župana Občine Moravče in njegovo soproge Vojke, gospe Nuške Pohlin Schwarzbartl, ravnateljice Osnovne šole Jurija Vege Moravče, gospe Branke Peterlin, pomočnice ravnateljice vrtca, gospe Irene Urbanija, predsednice Čebelarskega društva Moravče, gospoda Marjana Kofola, člana Čebelarskega društva Moravče, gospe Renate Tič Luznar in gospoda Ambroža Peterke, slednja oba pridelovalca lokalne prehrane v občini Moravče. Omenjenim gostom smo pripravili prijeten kulturni program, ki ga je simpatično povezovala kranjska sivka. Gostje so z nami zajtrkovali; lokalno pridelani med, maslo, domače pečen kruh in pili domače mleko. Za posladek pa smo uživali v jabolkih iz sosednje vasi. V zahvalo za obisk smo gostom poklonili naravne, ročno izdelane panje, okrašene s čebelicami iz barvnih koruznih gradnikov.

V hladnih dneh nas je presenetil in razveselil tudi prvo zapadli sneg. Uspelo nam je celo narediti snežaka, ki pa se je kar hitro stopil. Ob prvih snežinkah smo izdelali zimsko dekoracijo in pomagali vzgojiteljicam pri izdelavi izdelkov za novoletni bazar v zadnjih dneh meseca.

Sedaj pa zopet nestrpno pričakujemo ponovne snežinke, v upanju, da nam polepšajo praznike in nam omogočijo neizmerno veselje v zimskih vragolijah.

 

 

eko sola

zdrava sola

Tel: 01 7231 227 (spodnji vrtec)
Tel: 01 7232 900 (zgornji vrtec)
E-pošta: vrtec@osmoravce.si
E-pošta: vrtec.moravce-
osjvmo@guest.arnes.si
Splet: www.vrtec-moravce.si

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke. Preberite več o zakonu o piškotkih..

Sprejemam piškotke.