01 7231 227 (spodnji vrtec) | 01 7232 900 (zgornji vrtec) vrtec.moravce-osjvmo@guest.arnes.si

Mesec oktober smo dejavno začeli z zobno preventivo, kjer nam je medicinska sestra ga. Jeras že po ustaljenem načinu pokazala umivanje zob; pogovarjali smo se tudi o zobni preventivi in skozi pravljico spoznali zobno gnilobo. Otroci so v vseh pripravljenih dejavnostih aktivno sodelovali in z zanimanjem sprejeli nove informacije.
V enem od mokrih dni smo z otroki raziskovali bližnje luže – otroci so navdušeno hodili po lužah. V lužah so opazovali svoj odsev in raziskovali, kako se odsev ob stiku z roko premakne. Na enega izmed sprehodov smo se odpravili z dežniki in utrjevali varno hojo z njimi.
Na deževni dan so ustvarjali prekrasno trganko medvedov iz slišane pravljice. Med pripravo na kostanjev piknik smo spoznali črvičke, ki so si dom našli prav v kostanjih; opazovali smo jih s povečevalnimi lončki in opazovali, kjer imajo usta. Ko smo imeli največ energije pa smo se odpravili h Ribnikom in imeli prijetni kostanjev piknik v naravi; posladkali smo se s kostanji, prepevali pesmi in se igrali gibalne igre, ki jih imajo otroci najraje. Pri prosti igri v igralnici smo uporabili divje kostanje in jih spuščali po klančini, jih vedno znova pobirali in uživali pri dinamični igri.
Ker pa radi poslušamo pravljice, smo se odpravili v knjižnico, kjer nam je knjižničarka dve pravljici tudi prebrala. Preko ljudskih pravljic smo spoznali trenje orehov in s pomočjo staršev zbrali orehe, ki smo jih strli in si pripravili zdravo malico. Praznovali smo rojstne dneve in se veselili ob izpadlemu mlečnemu zobku.
Izvedli smo daljši pohod na Hribce, nazaj čez vas Češnjice in v vrtec. Spotoma smo spoznavali užitne/neužitne gobe in se predajali sončnim žarkom.
V mesecu oktobru je bila v ospredju varna preventiva – spoznavali smo poklic policajke, s katero smo izvedli tudi varni sprehod po Moravčah. Ga. policajka nas je zelo pohvalila in posebej izpostavila, da znamo zelo varno hoditi na sprehod ob cesti in tudi čez cesto. Ker nam je varnost na prvem mestu, smo s tem namenom spoznali tudi poklic gasilca. Obiskali smo gasilski dom, kjer so nam vse o omenjenem poklicu zelo natančno razložili, sami smo se lahko preizkusili v gašenju z vodo. V dneh, ki so si sledili, so gasilci izvedli evakuacijsko vajo, pri kateri smo sodelovali vsi iz vrtca. Za otroke je bil to posebno doživet dogodek.
Priključili smo se tudi Mednarodni podnebni štafeti v okviru projekta Eko vrtec. Z otroki smo se nanjo pripravljali dalj časa; okrasili smo štafetno palico, vsak otrok pa si je svojo leseno pobarval še za domov – da bodo lahko športno dejavni tudi v družini.
Veliko zanimivih stvari in dejavnosti smo z otroki doživeli skupaj in prav vse nam bodo ostale v spominu. V tem mesecu se od vas poslavljam, saj sem se odločila, da zamenjam službo. Dragi starši in otroci, zahvaljujem se vam za prijetna druženja, spodbudne besede, prisrčne stiske rok in objeme. V mojem srcu boste ostali z mano, moji prijetni radoživi otroci skupine Mravljice.

Zapisala: Ana Gerčar.