01 7231 227 (spodnji vrtec) | 01 7232 900 (zgornji vrtec) vrtec.moravce-osjvmo@guest.arnes.si

V maju smo v skupini Pikapolone zaključevali celoletne projekte; v knjižnici smo imeli podelitev diplom ob zaključenem Pravljičnem palčku, pridobili smo mednarodni certifikat Ozaveščanja otrok o skrbi za naravo, sodelovanje zaključili pri projektu Turizem in vrtec – Voda vir življenja, pri katerem smo skozi celo leto spoznavali pomen vode za nas in naše okolje, s pohodom smo pridobili še zadnjo nalepko pri projektu Mali sonček in še marsikaj.
Staršem smo želeli zapeti in jih razveseliti z našimi pesmimi, ki so se nam letos najbolj vtisnile v spomin. Prav ta dan pa smo z otroki imeli Noč v vrtcu; otroci so iskali skriti zaklad, ob tem izvajali različne vaje in izzive, slavnostno povečerjali ob svečkah, se igrali senčne lutke, zaplesali večerni ples v pižamah in ob pripovedovanju pravljic zaspali.
Z vodilno pravljico Kdo je Vidku napravil srajčico, avtorja Frana Levstika, smo spoznavali, kako veliko dobrin imamo v teh časih na voljo, naš Videk pa je imel le ponošeno eno samo staro srajčico. Z raziskovalnimi lončki smo se tudi mi odpravili na pokošene travnike in spoznavali drobne živali. Otrokom so bili najbolj simpatični raznovrstni hrošči, katere smo poiskali v priročnikih, jih opazovali in poimenovali. Najbolj se jim je vtisnil hrošč imenovan rdeča snežinka. Zanimivost naslednjega dne na sprehodu pa je bil vzklik deklice:«Ana, našla sem zimo«; deklica je pokazala na prej omenjenega hrošča – rdečo snežinko, ki jo je navdihujoče spominjala na zimo.
Izvedli smo tudi zaključni izlet v Mini Zooland, ki se nahaja v Slovenjskih Konjicah. Izjemna izkušnja z živalmi je otroke popeljala v poseben svet doživetij.
Ob sprehodih s palerinami v dežju, ki nas je razveselil ob začetku meseca, smo uživali v lužah in kapljicah, se ob tem sproščali in zapeli vse deževne pesmi, ki jih že poznamo. Na travnikih smo iskali 4- in 5-peresne deteljice in jih tudi našli. Sreče bo zadosti za vse, so nam sporočile😊
Z veseljem smo plesali ob pesmi Zajček, med rajalnimi igrami izštevali otroka, ki je lahko zaplesal v sredini kroga čisto svoj ples in se pri socialnih igrah učili sočutja drug do drugega.
Praznovanja rojstnih dni so za otroke poseben dogodek, ki ga obeležimo na različne načine. Vsem dnem pa je bistvo veselje, sproščenost, igra, ples in petje.
Za zaključek smo izvedli dogodek Jurčkov dan, kjer smo se tudi uradno z nastopom mini maturantov poslovili od otrok, ki v jeseni odhajajo v šolo.
Zanimiv in pester mesec je spet za nami.

Zapisala: Ana Gerčar.