01 7231 227 (spodnji vrtec) | 01 7232 900 (zgornji vrtec) vrtec.moravce-osjvmo@guest.arnes.si

S septembrom smo v svojo družbo sprejeli otroke, katerih prijateljstva so se že začela navezovati. Prelepe dneve smo vsakodnevno uživali v naravi; spoznali raziskali smo različne gibalne, rajalne igre, tudi tiste najstarejše (Trden most, Bela lilija …).
Na pokošenih travnikih, kjer smo imeli veliko prostora, smo se preizkusili v različnih igrah po avtorju Cornellu, ki mu je bila narava prav tako blizu kot nam. Otroci so v novih igrah zelo uživali in so kar čakali, katero igro bodo spet na novo spoznali.
Rojstnodnevna praznovanja smo izvedli pri Ribnikih, nam tako ljubem kotičku, kjer so imeli otroci možnost neposrednega spoznavanja in občutenja narave.
V tem mesecu smo se res velikokrat odpravili na vodene pohode, kjer smo opazovali naravo, poslušali zvoke, ki jih slišimo ter tudi v naravi ustvarjali.
Na željo otrok smo velikokrat obiskali tudi vrtčevsko igrišče, kjer so otroci v igri prosto kuhali, stregli sladoled in prevažali tovor. Z otroki smo prvi jesenski dan raziskovali živali, ki se v tem času nahajajo na igrišču; otroci so našli mlado zeleno rego, ki smo si jo natančno pogledali; polža, mravljo, rogača, oso in celo deževnika.
Ob dnevih, ki so bili deževni, smo ustvarjali na povezovalno temo prijateljstva, pomoči en drugemu in predvsem spoštovanju. Izbrane teme smo črpali iz potreb otrok tudi v pravljicah, ki so otrokom vsakodnevno popestrile dopoldneve.
Ob masažah, prostih plesih, smo prehajali na zahtevnejše glasbeno didaktične igre, kjer so se otroci preizkusili v ponavljanju določenega ritma in gibov. Tako so se vživeli v dejavnost, da jih je bilo res veselje opazovati. Ritmi in gibi postajajo iz dneva v dan zanimivejši in skupaj s prepevanjem ustvarjajo res lepo glasbo.
Na zadnji septembrski dan z otroki ustvarjamo dekoracijo za eko oglasno desko. Otroci že pripravljajo material, ki ga pri tem potrebujejo.

Zapisala: Ana Gerčar.