01 7231 227 (spodnji vrtec) | 01 7232 900 (zgornji vrtec) vrtec.moravce-osjvmo@guest.arnes.si

NEKEGA ZIMSKEGA DNE
Zakorakali smo v novo leto, polni novih zanimivosti. V naši skupini smo se v tem mesecu še posebej posvetili zimski pravljici z naslovom Nekega zimskega dne. Čeprav nas zima še ni razveselila z zapadlim snegom, smo poskušali delček zimskega vzdušja pričarati v igralnici. Pričeli smo s pravljico, ki govori o malem ježku, ki si je pripravljal ležišče za zimo, ko ga je nenaden sunek vetra prevrnil in odnesel visoko v zrak. Ježek se je zavil v svoj topel šal, si nadel kapo in rokavice ter se odpravil proti jazbečevi hiši. Na poti je srečal mišjo družino, vidro, mamo srno s srnjačkom in prav vsi so trepetali od hudega zimskega mraza. Prijazni ježek jim je ponudil svojo kapo, rokavice in šal ter tako brez vsega nadaljeval pot proti jazbečevi hiši. Nenadoma se je skotalil po bregu navzdol in priletel v jazbečeva vrata. Jazbec mu je ponudil topel čaj in ga zavil v mehko odejo. Naslednji dan je malega ježka čakalo presenečenje, ki so ga pripravile živali, ki jih je srečal na poti. Tako je mali ježek dobil svoj novi dom. Prijazna in poučna vsebina pravljice je bila izhodišče za nadaljnje dejavnosti, ki smo jih imeli. Seznanili smo se s prav posebno obliko spoznavanja literarne vsebine s pomočjo nekaterih senzornih čutil. Velikokrat večino informacij sprejemamo preko vida in sluha in na ta način pozabimo na ostala čutila, ki so izrednega pomena in dajejo najbolj zanesljive informacije o svetu. Vzgojiteljice so nam pripravile pravljico na način, da smo lahko njeno vsebino spoznavali in raziskovali s svojimi čutili in na ta način pridobili nove izkušnje o pomenu občutkov. Poleg tega smo prepevali zimske pesmi, likovno ustvarjali, se igrali v zimskem kotičku, kjer smo skozi različne aktivnosti razvijali predvsem fino motorične spretnosti in se na zabaven seznanjali z matematiko.
Poleg vseh dejavnosti, ki so se navezovale na vsebino pravljice meseca Nekega zimskega dne, smo bili deležni tudi prav posebnega kosila. Imeli smo slavnostno kosilo v skupini Metulji, kjer so nas postregle prijazne natakarice. Ta dan smo v vrtec prišli v prav posebnih ˝svečanih oblekah˝ in ko je bil čas kosila, se je naša igralnica spremenila v čudovito restavracijo, kjer ni manjkalo dobre hrane in pijače. Že ob vstopu smo fantje prejeli ˝metuljčke˝ in punce zapestnice. Ob prihodu v ˝restavracijo¨ so nas prijazno sprejele natakarice in nam razdelile vstopnice ter sedežni red. Ob umirjeni instrumentalni glasbi smo počakali na pričetek kosila. Sledilo je slavnostno kosilo. Za nas je bil to prav posebno kosilo in nam bo zagotovo ostal v lepem spominu.
V zadnjih dneh meseca pa nas je presenetil velik paket, ki so nam ga dostavili iz trgovine Pikapolonica. Naš uspeh in sodelovanje na nagradnem natečaju Poskočna turneja so nagradili še z dodatnim presenečenjem. Prejeli smo mikrofone tako, da bomo lahko še veliko prepevali in zagotovo se bo naše petje slišalo tudi iz naše igralnice.
Pošiljamo vam lepe pozdrave, otroci iz skupine Metulji z Mojco, Anjo in Klaro.

Prispevek napisala Mojca Vozel