01 7231 227 (spodnji vrtec) | 01 7232 900 (zgornji vrtec) vrtec.moravce-osjvmo@guest.arnes.si

Tako kot v mnogih vrtcih po Sloveniji smo tudi v naši skupini nekaj dejavnosti v mesecu novembru posvetili domači hrani, v okviru projekta Tradicionalni slovenski zajtrk.

Najprej smo se seznanili, kaj je značilno za tradicionalni slovenski zajtrk. Takrat je na naših mizah domača pridelana hrana, in sicer kruh, med, maslo, mleko in jabolko. Na voljo smo imeli različne aktivnosti skozi katere so se seznanili, kako pridemo do hrane. Seveda pa nismo pozabili niti na likovno ustvarjanje. Tako smo izdelali vsak svojo čebelo in čebelnjak ter tako razvijali svojo ustvarjalnost in domišljijo. Naučili smo se tudi prstno igro, ki gre tako:

TUKAJ JE PANJ (ROKI SKLENEMO SKUPAJ)
A KJE SO ČEBELE? (POGLEDAMO V DLANI)
SKRILE SO SE, (ENO ROKO SKRIJEMO ZA HRBET)
VSE PROČ ODLETELE. (DRUGO ROKO SKRIJEMO ZA HRBET)
PREŠTEJ DO DESET (POKAŽEMO DLANI IN ŠTEJEMO PRSTE)
PA PRIDEJO SPET. BZZZ. (PRSTI »POLETIJO« DO OTROKA IN GA POŽGEČKAJO)

V petek, 15. novembra 2019, pa smo imeli na naših mizah za zajtrk domačo pridelano hrano: kruh, maslo, med, mleko in jabolko, ki so nam jo podarili kmetje in kmetijska podjetja, čebelarji ter živilskopredelovalna podjetja. Ta dan imenujejo dan slovenske hrane, s katerim želijo opozoriti ljudi o pomenu oskrbe prebivalstva s kakovostno hrano iz lokalnega okolja.
Poleg vseh aktivnosti vezane na izbrano temo, nismo pozabili na gibanje na svežem zraku. Kljub temu, da nam je vreme večkrat ponagajalo, smo se znašli in v igralnici pripravili zanimiv poligon ter se igrali različne gibalne igre. Tako smo poleg uživanja v gibanju, razvijali tudi svoje gibalne spretnosti.

Obiskala nas je tudi zobna asistentka Nataša, ki nas je preko zgodbe z naslovom Mišek Tip pri zobozdravniku, seznanila z pomembnostjo vsakodnevnega umivanja zob.
Ob obisku pa nas je razveselila tudi s svojimi plišastimi prijatelji s katerimi smo se igrali in jim umivali zobe. Ob koncu obiska smo prejeli tudi pobarvanko, ki smo jo odnesli domov.
Prav tako smo tekom meseca novembra pridno sodelovali pri projektu Pravljični palček.
Gre za projekt družinskega branja, ki spodbuja bralno kulturo staršev in otrok.

Tako je za nami mesec november, pred nami pa najbolj praznični mesec v letu. Tudi pri nas bo zagotovo praznično, a kaj več izveste prihodnjič.

Lepo vas pozdravljamo, otroci iz skupine Žogice z Vido in Pino.

Prispevek zapisala Vida Rokavec